Mainos

Islamabad on lintubongarin paratiisi

Pakistanin pääkaupungista Islamabadista tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen ääri-islamilaisten pommi-iskut ja poliittinen kuohunta.

Paitsi jos sattuu olemaan lintubongari, sillä kaupunki on lintuharrastajan paratiisi, jossa on mahdollista havaita jopa 400 lintulajia.

- Linturetken jälkeen olo on hyvin rentoutunut. Linnut tunnistaa ensi niiden laulusta ja vasta myöhemmin ne näkee, kertaa Muhammed Hamid, 28. Hän on yksi harvoista pakistanilaisista lintubongareista, sillä normaalisti kaupungin asukkaita kiinnostavat aivan muut asiat kuin siivekkäät.

Hamid innostui tirpoista koulussa, sillä hän suorittaa luonnonsuojeluun liittyvää tutkintoa läheisessä Rawalpindin yliopistossa.

Bongarin herkkukohteet sijaitsevat vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Parhaimpiin paikkoihin kuuluvat muun muassa pommi-iskussa tuhoutunutta Marriott-hotellia vastapäätä sijaitsevat Margallan kukkulat.

- Lähistöltä löytyy syviä rotkoja ja paljon vanhoja puita sekä vaikeakulkuisia alueita, joilla käy vähän ihmisiä. Parasta aikaa harvinaisuuksien näkemiseen on varhainen aamu, Hamid opastaa.

Suomalaisdiplomaatti kirjoitti opaskirjan

Eniten kaupungin siivekkäät kiinnostavat kuitenkin ulkomaalaisia, jotka joko asuvat kaupungissa tai ovat käymässä siellä. Yksi tunnetuimmista tällaisista bongareista on Islamabadissa väliaikaisena asioidenhoitajana toiminut suomalaisdiplomaatti Mikko Pyhälä.

Pyhälän ansiosta muidenkin kaupunkiin matkustavien siipiveikkojen elämä on huomattavasti helpottunut, sillä hän on kirjoittanut opaskirjan, jossa kuvaillaan kaikki yli 400 kaupungissa bongattua lintua.

Pyhälän mukaan Islamabad on "lintuharrastajan paratiisi", koska kaupungissa tavataan niin monia lintulajeja.

Pyhälä toimii nykyään Suomen Venezuelan suurlähettiläänä.

Hamidin puolestaan saattaa tulevaisuudessa olla vaikeaa saada linturetkilleen edes ulkomaista seuraa, sillä monet kansainväliset yritykset ja suurlähetystöt ovat sulkeneet ovensa kaupungissa terrori-iskujen vuoksi. Linnut eivät kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi kaupunkia hylänneet.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.