Iskikö lompakkovaras? Toimi näin!

Lompakkovaras voi saada saaliikseen runsaasti käteistä ja nostaa rahat uhrin pankkitililtä. Ammattimainen varas osaa hyödyntää lompakon sisältöä ja esimerkiksi henkilökortteja mitä moninaisimmin keinoin. Estä väärinkäyttöjä omalla toiminnallasi.

Ammattimaiset rikolliset osaavat ottaa kaiken ilon irti varastetun lompakon sisällöstä. Varas toimii välittömästi, joten on ehdottoman tärkeää sulkea esimerkiksi maksukortit välittömästi varkauden jälkeen.

Tallenna varalta maksukortin sulkunumero kännykkään. Numeron selvittäminen hätääntyneenä saattaa olla vaikeaa.

Älä tarjoa varkaalle rahojasi tarjottimella säilyttämällä maksukorttiesi pin-koodeja tai verkkopankkisi tunnuslukuja lompakossasi. Jos et muista tunnuksia ulkoa, pidä niitä aina eri paikassa kuin lompakkoasi.

Estä petosten tehtailu

Varastettuja henkilötietojasi voidaan käyttää monella tavalla väärin. Esimerkiksi ajokortin avulla voidaan ostaa osamaksulla tavaraa toisen nimiin, ja vaikkapa avata puhelinliittymiä toisen nimissä.

Jos ajokorttisi, henkilökorttisi tai passisi varastetaan, harkitse omaa luottokieltoa. Käytännössä tämä itse asetettu luottokielto estää monessa tapauksessa henkilökorttiesi väärinkäyttöä. Lisätietoja omasta luottokiellosta saat osoitteesta www.omatieto.fi.

Jos sinulta on varastettu ajokortti, henkilökortti tai passi, ilmoita tästä myös pankkiin. Varas voi yrittää nostaa korttien avulla rahaa myös suoraan pankistasi, joten ilmoita pankkiin, minkä henkilötodistuksesi kanssa pankissa voi asioida.

Kotivakuutus korvaa? 

Vaikka lompakossasi ei ole olisi varkauden sattuessa paljon rahaa, tee aina asiasta rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä myös netissä, joka on kätevää etenkin iltaisin ja viikonloppuisin. Kotivakuutuksesi saattaa korvata varkaudesta aiheutuneita vahinkoja, mutta vakuutusyhtiöt vaativat usein kopiota rikosilmoituksesta.

Varastetusta henkilökortista pitäisi ilmoittaa erikseen poliisille. Tällöin poliisi voi pyynnöstä peruuttaa kortin ja sulkea siinä olevan kansalaisvarmenteen.

Joihinkin kanta-asiakaskortteihin tai etukortteihin voi liittyä pankki- tai luottokorttiominaisuus. Nämäkin kortit pitää mitätöidä.

Lähde: poliisi.fi

Lue myös:

    Uusimmat