Yli miljoonan euron arvoinen teos silppuuntui kaupan jälkeen: "Vaikuttaa siltä, että meidät on banksytetty" – teoksen arvo saattoi tuplaantua

Brittitaiteilija Banksyn teos Tyttö ja ilmapallo myytiin huutokaupassa eilen reilulla miljoonalla punnalla, jonka jälkeen teos tuhoutui. Silppuuntuiko 1,2 miljoonaa euroa taivaan tuuliin? Joidenkin asiantuntijoiden mukaan ei, vaan teoksen arvo saattoi nousta. Aiheesta uutisoi muun muassa Daily Mail ja The Guardian.

Kun Tyttö ja ilmapallo tuhoutui eilen, yleisö haukkoi henkeään. Taulun kehykseen oli piilotettu silppuri, jonka läpi taideteos alkoi kulkea heti kaupan jälkeen.

Shokissa olleet tarjoajat, huutokaupan järjestäjät ja yli miljoonalla eurolla teoksen ostanut henkilö tuijottivat silppuuntunutta teosta.

Huutokauppa Sothebysin johtaja Alex Branczik sanoi:

– It appears we just got Banksy-ed.

Eli vaikuttaa siltä, että meidät on ”banksytetty.”

Osa taidehistoriaa

Tapaus ei välttämättä silpunnut miljoonia ilmoille vaan saattoi tehdä juuri toisin.

– Tämä on nyt osa taidehistoriaa ja arvioimme, että Banksy on nostanut teoksen arvoa minimissään 50 prosentilla. Teoksen arvo on saattanut nousta jopa yli 2 miljoonaan puntaan, taidetta välittävän MyArtBrokerin yksi perustajista, Joey Syer sanoi tänään.

Kun teos alkoi silppuuntua, taiteilija Banksy julkaisi siitä kuvan Instagramiin saatetekstillä: "Menee, menee, meni... ."

Vaikuttaisi siltä, ettei huutokauppa Sotheby's tiennyt tempauksesta ennakkoon. Eikä myöskään teoksen ostaja.

Sotheby's keskustelee ostajan kanssa, kuinka tapauksen suhteen edetään.

Banksy osaa herättää keskustelua

Tapauksen suhteen on noussut erilaista spekulaaiota.

Jotkut epäilevät, että teos olisi väärennös. Toiset taas arvelevat, että huutokauppa tiesi tempauksesta, koska asiantuntijat olivat arvioineet teoksen ennen kauppaa.

Toisten mielestä taas Banksy halusi lähettää tempauksella viestin: hänen taidettaan ei omisteta, vaan koetaan.

Banksy on Bristolissa syntynyt taiteilija, jonka oikeaa henkilöllisyyttä ei tiedetä. On kuitenkin spekuloitu, että hän olisi Massive Attackin laulaja. Jotkut taas arvelevat, että hänen oikea nimensä on Robin Banks. Toiset taas veikkaavat, ettei häntä ole olemassa tai että hän on monta henkilöä.

Hän tuli alunperin tunnetuksi graffiteistaan. Hän herätti huomiota esimerkiksi vuonna 2016 maalaamalla peniksiä katujen monttujen kohdille, jotta ne korjattaisiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.