Entinen Isis-taistelija paljasti BBC:lle hirmutekonsa: Surmasi yli sata ihmistä – "Kun katson peiliin, näen prinssin"

5:10

Mies paljasti BBC:n artikkelissa, miten hän liittyi Syyriassa kaksoisagentiksi jihadistijärjestö Isikseen ja surmasi kertomansa mukaan yli sata ihmistä. Mies ei kadu tekojaan ja elää nykyisin tavallista siviilin elämää.

Video yllä: Miten tavallisesta, keskiluokkaisesta naisesta tuli Isis-leski, joka sanoo todistaneensa Syyriassa asuessaan sanoinkuvaamattoman kamalia asioita? Samantha Sallylla on tarina, joka on käänteissään niin uskomaton, että viranomaisten on nyt päätettävä, voiko naisen sanaan luottaa. 

Lue lisää: 

Hyväuskoinen kotirouva vai häikäilemätön Isis-leski? Amerikkalaisnaisen tarina on kuin elokuvasta – kotona seksiorjia, lapsi propaganda-videolla

Khaled (nimi muutettu) oli vielä vuonna 2011 tavallinen mies Syyriassa. Työkseen hän järjesti pyhiinvaelluksia ja oli sanojensa mukaan "hieman uskonnollinen, muttei liian tiukka".

Syyrian kansannousun alkuvaiheessa hän osallistui sanojensa mukaan pienehkön ihmisjoukon kanssa protesteihin Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastaan täysin aseetta, vaikka turvallisuusjoukot pahoinpitelivät ja pidättivät mielenosoittajia yhtenään. Khaled joutui lopulta itse viranomaisten pidättämäksi ja hänet passitettiin vankeuteen.

Vankilassa hän joutui jatkuvasti etenkin tietyn vanginvartijan julmasti kiduttamaksi. 

– Päätin, että jos jumala pelastaa minut, tappaisin vartijan, mihin ikinä hän meneekään, Khaled kertoi BBC:lle. 

Koston tiellä

Kuukauden jälkeen Khaled pääsi pois vankilasta ja liittyi islamistikapinallisten ryhmittymään, jossa hän sai koulutuksen erilaisten aseiden käytöstä.

Harjoitusmaaleina käytettiin kapinallisten pidättämiä hallituksen sotilaita, joita harjoiteltiin ampumaan niin tarkka-ammuntakivääreillä kuin moottoripyöränkin kyydistä. Khaled oppi manipuloimaan, seuraamaan, ja ottamaan ihmisiä vangikseen.

Khaled kertoi BBC:lle muun muassa kaapanneensa Syyrian hallituksen sotilaita ja myyneensä heidän omaisuutensa saadakseen aseita.

Määrätietoisen etsinnän jälkeen Khaled löysi lopulta häntä kiduttaneen vartijan. Khaled kertoi kaapanneensa vartijan kotoaan ja vieneen tämän vapautetulla alueella sijaitsevalle maatilalle kidutettavaksi.

– Tapoin hänet, kun hän aneli sitä. Tulin kostaakseni, joten en ollut peloissani. Kaikista kidutusmetodeista huolimatta en tunne katumusta tai surua. Päin vastoin: jos hän palaisi henkiin, tekisin saman uudestaan, mies kertoi BBC:lle.

Pian Khaled liittyi palkkatappajaksi Isiksen riveihin.

Kaksoisagentiksi Isikseen

Khaled jätti taakseen hänet tappajaksi kouluttaneen islamistiryhmittymän ja liittyi al-Nusran rintamaan, joka toimi tuolloin terroristijärjestö al-Qaidan liittolaisena.

Isiksen kasvattaessa hallintaansa vuonna 2014 Khaledille tarjottiin tilaisuus värväytyä Isikseen "turvallisuuspäälliköksi", jolla oli käskyvaltaa muihin Isis-taistelijoihin.

Kieltäytyminen olisi voinut koitua miehen kohtaloksi.

– Suostuin, mutta vanhemman al-Nusran johtajan suostumuksella minusta tuli kaksoisagentti. Esitin Isikselle ystävää, mutta salaisesti kaappasin ja kuulustelin heidän jäseniään, ja sitten tapoin heidät, Khaled kertoi.

Al-Nusran motiivi Isiksen vakoiluun oli se, että he olivat torjuneet Isiksen ehdotuksen yhdistymisestä, ja liittoutuneet sen sijaan muiden kapinallisryhmien kanssa.

Isiksen leivissä Khaled salamurhasi useita ihmisiä, kertomansa mukaan yhteensä 16 henkilöä. 

"Tekoni olivat itsepuolustusta"

Vain kuukauden Isiksen leivissä toimimisensa jälkeen Khaled oli varma paljastuvansa. Hän kertoi ensin paenneensa Itä-Syyriaan ja lopulta Turkkiin.

Khaled elää nyt tavallisena siviilinä, eikä sanojensa mukaan kadu tekojaan, koska yritti vain pysytellä elossa.

– Tekoni olivat itsepuolustusta. Tapoin yli sata ihmistä hallituksen ja Isiksen vastaisissa taisteluissa enkä kadu sitä. Jumala tietää, etten koskaan tappanut siviiliä tai viatonta ihmistä, mies kertoi.

– Kun katson peiliin, näen itseni prinssinä. Nukun yöni hyvin, koska kaikki, jotka minun käskettiin tappamaan, ansaitsivat kuolla.

Alkuperäisen jutun voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja