Ranskassa yhdeksän ihmistä on pidätetty opettajan raakaan surmaan liittyen – presidentti Macron kuvaili hyökkäystä "islamistiseksi terrori-iskuksi"

Ranskassa yhteensä yhdeksän ihmistä on pidätetty liittyen perjantaiseen veritekoon, jossa uhrilta oli katkaistu pää maan pääkaupungin Pariisin lähistöllä, kertoo oikeuslaitoslähde uutistoimisto AFP:lle. Ainakin yksi kiinni otetuista on alaikäinen.

Hyökkääjäksi epäilty on lähteen mukaan 18-vuotias tshetsheenitaustainen nuori. Hän kuoli sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut häntä.

Ainakin ensimmäiset neljä kiinni otettua ovat uutistoimiston mukaan sukua epäillylle.

Poliisin mukaan uhri oli historianopettaja, joka oli hiljattain näyttänyt luokassa profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia. Terrorismitapauksia selvittävät syyttäjät kertoivat aiemmin tutkivansa hyökkäystä epäiltynä terroristijärjestöön liittyvänä murhana.

Hyökkäys tapahtui perjantaina myöhään iltapäivällä paikallista aikaa Conflans Saint-Honorinessa Pariisin länsipuolella.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvaili opettajan surmaa islamistiseksi terrori-iskuksi. Presidentti otti raakaan surmaan kantaa perjantai-iltana lähellä tapahtumapaikkaa. Silmin nähden liikuttunut Macron kertoi myös koko kansakunnan olevan valmis puolustamaan opettajia.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan Macron kertoi uhrin kuolleen, koska hän opetti ilmaisun vapautta.

– Sananvapauden vastustaminen ja siihen liittyvä väkivalta eivät tule voittamaan. He eivät tule jakamaan meitä. Tätä he tahtovat ja meidän tulee seistä yhtenäisenä, Macron jatkoi Le Parisien -lehden mukaan.

Poliisit ampuivat epäiltyä

Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan poliisi saapui paikalle saatuaan ilmoituksen koulun lähistöllä olleesta epäilyttävästä miehestä. Paikalta he löysivät kuolleen miehen ja lähistöltä epäillyn, jolla oli puukon kaltainen ase ja joka käyttäytyi uhkaavasti. Poliisi ampui epäiltyä hyökkääjää, joka haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin.

Lähteen mukaan rikospaikka oli perjantaina eristetty, ja paikalle oli hälytetty pomminpurkajia räjähde-epäilyjen vuoksi.

AFP kertoo, että oikeuslaitoslähteen mukaan epäillyltä hyökkääjältä oli löytynyt henkilöllisyyskortti, jonka mukaan hän on syntynyt Moskovassa vuonna 2002. Tutkijoiden kerrotaan kuitenkin odottavan vielä virallista varmistusta epäillyn henkilöllisyydelle.

Myös Le Parisien kuvailee omien tietojensa pohjalta, että kyse olisi Moskovassa syntyneestä 18-vuotiaasta miehestä. Lehden mukaan tämä ei ole osunut aiemmin terrorismin vastaisen yksikön seurantaan, eikä mahdollisesta radikalisoituneisuudesta ole ollut tietoa.

Ex-presidentti Hollande peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä

Macronin lisäksi myös Ranskan entinen presidentti Francois Hollande kommentoi surmaa. Hollande arvioi Twitterissä Ranskan ja sen koulujen olevan islamistisen terrorismin kohteena.

– Enemmän kuin koskaan, meidän on oltava yhtenäisiä barbaarisuuden ja sananvapauden vastustamisen edessä, hän kirjoitti.

Muhammad-pilapiirrosten julkaisemisen jälkeen terrori-iskun kohteeksi vuonna 2015 joutunut Charlie Hebdo -satiirilehti tuomitsi perjantaisen surman Twitterissä. Lehti arvioi tviiteissään suvaitsemattomuuden ylittäneen uuden kynnyksen. Charlie Hebdon mukaan tuoreen veriteon tulee lisätä ihmisten taistelutahtoa vapauksiensa puolustamiseksi.

– Vain poliittisen vallan päättäväisyys ja kaikkien solidaarisuus voi kukistaa tämän fasistisen ideologian, lehti kirjoitti Twitterissä.

Ranskan parlamentti keskeytti väliaikaisesti perjantaisen väittelyn sen jälkeen, kun tieto iskusta tuli.

"Täällä ei ikinä tapahdu mitään"

AFP:lle puhunut uhrin oppilaan vanhempi kertoi poikansa kuvailleen surmattua opettajaa erittäin mukavaksi ja ystävälliseksi. Uutistoimistolle puhunut vanhempi arvioi, että opettaja oli saattanut aiheuttaa polemiikkia sillä, kuinka hän pyysi muslimioppilaita poistumaan tilasta ennen kuvien näyttämistä.

– (Opettaja) yksinkertaisesti sanoi muslimilapsille: "Poistukaa, en halua tämän loukkaavan tunteitanne." Näin poikani minulle kertoi, Nordine Chaouadi sanoi AFPTV:lle.

AFP:n mukaan tavallisesti rauhallisen alueen asukkaat kertoivat olevansa järkyttyneitä. Koulun oppilaita oli uutistoimiston mukaan kerääntynyt katujen varsille. He tarkkailivat puhelimiaan uusien tietojen toivossa.

– Täällä ei ikinä tapahdu mitään, lähistöllä asuva Mohand Amara kertoi AFP:n mukaan.

Viisi vuotta väkivallan aaltoa

Viranomaiset ovat olleet viime aikoina erityisen korkeassa valmiustilassa sillä maassa on käsitelty oikeudessa Charlie Hebdon toimitukseen sekä juutalaisten kosherkauppaan vuonna 2015 tehtyjä terrori-iskuja, joissa kuoli yhteensä toistakymmentä ihmistä.

Oikeudenkäynnissä on syytettynä 14 ihmistä, joiden katsotaan auttaneen ratkaisevasti iskujen tekemisessä.

Viime kuussa Ranskassa nostettiin syytteet 25-vuotiasta pakistanilaismiestä vastaan. Hän oli tunnustanut tehneensä syyskuussa tapahtuneen lihakirvesiskun, jossa haavoittui kaksi ihmistä.

Hän esiintyi ennen iskua videolla, jolla hän kertoi aikovansa kostaa Charlie Hebdo -lehden julkaisemat pilakuvat. Hän on sanonut luulleensa haavoittamiaan henkilöitä edellä mainitun satiirilehden työntekijöiksi. Isku tapahtui lähellä Charlie Hebdon entistä toimitusta.

Viiden vuoden takaisten iskujen jälkeen maassa on ollut AFP:n mukaan islamistisen väkivallan aalto.

Juttua muokattu kello 9.57: Päivitetty tieto pidätettyjen määrästä.

Lue myös:

    Uusimmat