Mainos

CNN: Isis halusi laajentaa Pariisin iskuja muualle Eurooppaan

Äärijärjestö Isis suunnitteli marraskuun Pariisin terrori-iskusta huomattavasti verisempiä kuin mitä niistä tuli.

Pariisin jälkeen oli tarkoitus tehdä uusia iskuja myös muualle Eurooppaan, erityisesti Ranskaan, Hollantiin ja Britanniaan, kertoo uutiskanava CNN.  

Kaksi aiottua Pariisi-iskijää jäi kiinni Kreikan rajaviranomaisten tarkastuksessa ja heidät pidätettiin viikoiksi, minkä vuoksi he eivät olleet mukana veriteoissa. Heidät on myöhemmin saatu uudelleen kiinni.  

CNN:n tiedot perustuivat tuhansiin sivuihin asiakirjoja, jotka kanava on saanut eurooppalaisilta tutkijoilta.  

-Isis on lisännyt kansainvälisten iskujensa suunnittelua. Verkostot tätä varten ovat erittäin kehittyneitä ja monimutkaisia, vakuuttaa CNN:n terrorismin tutkija Paul Cruickshank.  

Salatut verkostot avainasemassa  


Verkoston johtajat kommunikoivat Eurooppaan lähetettyjen iskijöiden kanssa käyttäen hyväkseen lukuisia ohjelmia, jotka tarjoavat mahdollisuuden henkilöllisyyden salaamiseen. 

Iskijöille ei koskaan kerrota mitään heidän lopullisesta kohteestaan ennen kuin vasta perillä. Matkareitti on jaettu osiin: jokaisen osan matkustamisen jälkeen iskijöille lähetetään sen verran lisää rahaa, että he pääsevät hieman eteenpäin.

 

Kukaan ei esiinny omalla nimellään, eivät edes samassa ryhmässä matkustavat, vaan kaikki käyttävät peitenimiä. Iskijät myös kommunikoivat koko ajan keskenään ja vaihtavat muun muassa tietoja siitä, miten parhaiten välttää rajatarkastukset.  

-Salatun keskustelun mahdollistavat viestiryhmät ovat mullistaneet terrori-iskujen suunnittelun. Kokonaiset terrorisolut voivat viestiä reaaliaikaisesti ilman pelkoa paljastumisesta, Cruickshank muistutti.  

CNN:n tietojen mukaan Isis on ujuttanut iskijöitä Syyrian sotaa pakenevien pakolaisten joukkoon. Terroristeilla on usein väärennetty Syyrian passi, ja perille päästyään he jäävät vastaanottokeskuksiin odottamaan uusia ohjeita komentajiltaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.