Isis ei iloitse Talebanin valtaannoususta – syyttää huonoiksi muslimeiksi ja Yhdysvaltojen kätyreiksi

"Terrorismin uhka on mahdollinen"– Talebanin ja al-Qaidan suhde on yhä läheinen Afganistanissa 7:54
Terrorismintutkija Juha Saarinen MTV Uutiset Livessä aiemmin: "Terrorismin uhka on mahdollinen" – Talebanin ja al-Qaidan suhde on yhä läheinen Afganistanissa

Talebanien valtaannousu on herättänyt huolta ääri-islamististen terrorismin uudesta noususta. The Guardianin mukaan osa muista ryhmittymistä kuitenkin suhtautuu Talebaniin nuivasti.

Ääri-islamistinen Taleban-liike on ottanut Afganistanin haltuunsa, ja sen pelätään kannustavan myös muuta ääri-islamistista liikehdintää ja mahdollisesti terrorismia.

Talebanilla on yhä läheiset suhteet esimerkiksi al-Qaida-terroristiryhmään, joka onkin ollut riemuissaan viimeaikaisista käänteistä. Taleban on vapauttanut satoja al-Qaidaan kuuluvia vankeja Afganistanin vankiloista.

Terrorismintutkija Juha Saarinen sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa hiljattain, että Afganistanista saattaa tulla uusi ääri-islamistisen terrorismin keskus, jos ryhmittymät pääsevät kasvamaan.

Kaikki terroristiryhmät eivät kuitenkaan ole juhlistaneet Taleban-liikkeen valtaannousua.

The Guardianin mukaan esimerkiksi terroristijärjestö Isis pitää talebaneja ”luopioina”, eli aatteellisina pettureina, koska liike on ollut halukas neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa.

Isiksen keskuudessa myös halveksitaan talebanien pragmaattisuutta ja "kyvyttömyyttä soveltaa sharia-lakia täsmällisesti". 

Vaikka Isis ja Taleban ovat molemmat sunnilaisia ääri-islamistisia ryhmittymiä, ne ovat pikemminkin vihollisia kuin ystäviä. Ryhmittymät ovat taistelleet toisiaan vastaan muun muassa vuonna 2015, kun Isis yritti levittää valtaansa Afganistaniin.

Torstaina Isis otti ensimmäistä kertaa kantaa Talebanin valtaannousuun Afganistanissa. Lausunnossa sanottiin talebanien olevan huonoja muslimeita ja Yhdysvaltojen agentteja.

Talebanin puheet "paremmasta hallinnosta" voivat olla pelkkää lumetta

Talebanin edustajat pitivät tällä viikolla lehdistötilaisuuden, jossa he vakuuttelivat valtakautensa olevan erilainen kuin viimeksi.

Kun Taleban hallitsi Afganistania viimeksi vuosina 1996-2001, maassa sovellettiin tiukkaa sharia-lakia, jonka rikkomisesta rankaistiin väkivallalla, kidutuksella tai kuolemalla.

Erityisesti naiset olivat heikossa asemassa. Heidät oli käytännössä suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle ilman oikeuksia. Tuolloin Taleban kieltäytyi YK:n ruoka-avusta poliittisista syistä, ja sadattuhannet ihmiset näkivät nälkää. 

Asiantuntijat ovat arvioineet, että vaikka Taleban on osittain nykyaikaistunut esimerkiksi viestintäkeinojen osalta, ihmisoikeustilanne maassa tulee heikkenemään ja väkivallan uhka on ilmeinen.

Jo nyt Afganistanista on kantautunut tietoja väkivallasta ja jopa kidutuksista, The Guardian kertoo. Myös naisten asema on monessa kaupungissa heikentynyt nopeasti, ja esimerkiksi tytöiltä on joillain alueilla kielletty koulunkäynti.

MTV:n haastatteleman toimittajan Zahra Karimyn mukaan tietoon on jo tullut myös lapsiavioliittoja.

Lue myös:

    Uusimmat