Isä luuli naapurin hyytävää lausahdusta sairaaksi vitsiksi – hovioikeus kovensi perheenäidin ampuneen miehen tuomion murhaksi

Mies ampui naapurinsa katkaistulla haulikolla Sammatissa 1:13
Lohjan henkirikos: Katso kylmäävät kuvat rikospaikalta.

Helsingin hovioikeus kovensi naapurinsa vaimon oven läpi ampuneen miehen vankeustuomiota. Tapon syytekohta muuttui murhaksi.

45-vuotias mies ampui katkaistulla haulikolla talon oven läpi ja surmasi perheenäidin tammikuun 2019 alussa Lohjan Sammatissa. Luoti raapaisi myös perheen 8-vuotiaan pojan otsaa.

Naapurissa asunut, ammuntaa harrastanut humalainen mies oli tullut perheen asunnolle yöaikaan ladatun aseen kanssa. Hän oli huutanut, hakannut ovea ja uhannut tulevansa sisälle.

Ampuja oli yrittäjä, jolle naapuriperheen isä oli aiemmin tehnyt töitä. Miehet olivat tunteneet toisensa noin seitsemän vuoden ajan.

Perheenisän mukaan kaverisuhde oli ollut ailahteleva ja riitaisakin. Yrittäjä oli aiemminkin uhkaillut hänen perhettään, ja miehillä oli ollut erimielisyyksiä.

Öinen soitto

Perheenisä oli surmayönä ollut työasioiden vuoksi yöpymässä toisessa kaupungissa sukulaisen luona. Hän oli herännyt noin kolmen aikaan yöllä vaimonsa soittoon. Nainen oli kertonut pihalla raivoavasta humalaisesta naapurista, joka hakkaa talon ikkunoita. Nainen sanoi olevansa pojan kanssa piilossa makuuhuonessa.

Mies lähti ajamaan kotiinsa Lohjalle ja pyrki pitämään puhelinyhteyttä sekä vaimoon että poikaan. Hän kuuli puhelun aikana vaimonsa kuolemaan johtaneen laukauksen, jonka naapurinmies oven läpi ampui.

Lopulta naapuri oli vastannut pojan puhelimeen.

Hän oli käskenyt perheenisää “unohtamaan vaimonsa”, koska tämä oli kuollut.

Mies jatkoi ajamista ja ajatteli, että kyseessä on oltava sairas vitsi. 

Hovi korotti tuomiota

Vuonna 1973 syntynyt Lasse Tapio Kinnunen tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa alentuneesti syyntakeisena tehdyistä taposta, tapon yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikosesta.

Tuomio teoista oli 9 vuotta ja 6 kuukautta. Tuomio annettiin syksyllä 2019.

Helsingin hovioikeuden maaliskuisessa käsittelyssä miehen tuomio koveni. Tuomittu itse vaati hovioikeuden valituksessaan syytekohtien lieventämistä ja korvausvaatimusten alentamista. 

Hovissa mies tuomittiin 11 vuoden vankeuteen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta ja törkeästä pahoinpitelystä. Hovioikeuden mukaan henkirikoksessa oli käytetty vakaata harkintaa, ja kyseessä oli siksi tapon sijaan murha. 

Hovioikeuden mukaan mies oli ampunut paikalla yhden laukauksen, jonka tarkoituksena ei ollut kuitenkaan tappaa kahta henkilöä. Siksi syyte pojan tapon yrityksestä alentui törkeäksi pahoinpitelyksi.

Hovioikeus korotti myös pojalle maksettavia korvauksia. Kaikkiaan tuomittu joutuu maksamaan useita kymmeniä tuhansia euroja oikeudenkäyntikuluja ja kärsimyskorvauksia uhrin omaisille. 

Lue myös:

    Uusimmat