Satu Hassi raiskattiin 11-vuotiaana – kantoi raskasta salaisuutta yli 20 vuotta

Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) kertoo kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta ensimmäisen kerran julkisuudessa tänään ilmestyneessä muistelmateoksessaan Mannerheim-solki ja punalippu.

Hassi raiskattiin 11-vuotiaana. Raiskaus tapahtui valaisemattomalla soratien pätkällä Tampereella. Hassi oli palaamassa kotiin, kun kaksi 15-vuotiasta poikaa tarttuivat tuttuun nuoreen tyttöön.

He kiskoivat Hassin pienen Hippoksen raviradan vieressä sijainneen vajan taakse. Toinen pojista laskeutui Hassin päälle, sen jälkeen toinen. ”Lapsen sää ainakin saat”, toinen tokaisi kesken väkivallan teon.

– Kun pojat viimein päästivät minut vapaaksi ja livahtivat pois, tiesin olevani häväisty. Minulla ei ollut sanoja sille, mitä oli tapahtunut, mutta tiesin, etten voi kertoa kenellekään, Satu Hassi kertoo kirjassa.

Hassi pelkäsi tapahtuneen paljastumisen johtavan "hirmuisiin moitteisiin ja suunnattomaan häpeään".

Vaikka Hassi tiesikin raskauden kestävän yhdeksän kuukautta, hän kertoo pelänneensä raskautta pitkään.

– Pelko kesti melkein kaksi vuotta, siihen asti, kun ensimmäiset kuukautiseni alkoivat.

Hassi eli salaisuuden kanssa yli 20 vuotta. Hän puhui asiasta vasta 80-luvulla feministisen liikkeen nostaessa päätään.

– Feministien uudet lehdet, kuten Akkaväki, kirjoittivat raiskauksista, miten paljon niitä tapahtuu ja miten pieni osa raiskatuista naisista tekee rikosilmoituksen. Ihmettelin kuinka kukaan nainen voi olla niin nössö, ettei ilmoita raiskausta poliisille. Sitten tajusin olevani yksi heistä, Hassi kirjoittaa.

Ensimmäisenä tapauksesta kertoivat Lännen Media ja Aamulehti.

Juttua korjattu klo 7.50: Asiasta on aiemmin kertonut Lännen media ja Aamulehti.

Lue myös:

    Uusimmat