IS:n saamat muistiot vahvistavat: Posti kertoi kohutusta tes-suunnitelmasta jo kesäkuussa – kokoukseen osallistui Paateron erityisavustaja

7:55
Puuttuivatko poliitikot liikaa Postin toimintaan? Ministeri Sirpa Paatero (sd.) vastasi kritiikkiin lokakuun alussa.

Ilta-Sanomien saamien muistioiden mukaan entinen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on saanut tiedon Postin työehtosopimuksiin liittyvistä suunnitelmista jo kesäkuussa.

Lehden mukaan Posti informoi Paateroa tekemistään suunnitelmista jo 7. kesäkuuta, eli pian sen jälkeen, kun Antti Rinteen (sd.) hallitus nimettiin tehtäväänsä 6. kesäkuuta.

Posti oli eritellyt Paaterolle jo kesäkuun alussa, mistä syistä yhtiö halusi siirtää työntekijöitään halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Tämän lisäksi Posti oli järjestänyt 8. kesäkuuta omistajatapaamisen, johon osallistui Paateron erityisavustaja – ei siis silloinen kunta- ja omistajaohjausministeri itse. Erityisavustajalle oli muistioiden mukaan eritelty, millaisiin toimenpiteisiin Posti on suunnitellut ryhtyvänsä 700 pakettilajittelijan suhteen Postin historian vakavimman muutoksen edessä.

Muistioissaan Posti ilmaisi halustaan alkaa ”koviin ja nopeisiin kustannusleikkauksiin” sekä toimenpiteisiin, joilla Postin on mahdollista saada aikaan palkkarakenne, jolla yhtiö pärjää kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

Postin hallituksen puheenjohtaja lisäsi vettä myllyyn

Vielä aiemmin syksyllä Rinne väitti eduskunnan kyselytunnilla, että Posti oli toiminut ohjeiden vastaisesti. Myös Paatero väitti pitkään, ettei hän ollut tietoinen Postin suunnitelmista.

Rinteen ja Paateron epäselvät lausunnot joutuivat tarkempaan syyniin heti sen jälkeen, kun Postin johto otti osaa keskusteluun. Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi tuolloin tiedotteessaan, että Postilla ja omistajaohjauksella on ollut jatkuva keskusteluyhteys.

Posti-kohua ei koskaan selvitetty kokonaan

Posti-kohua ei kuitenkaan ehditty käsitellä loppuun saakka, sillä kohu johti lopulta sekä silloisen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron että silloin pääministeri Antti Rinteen eroon.

Paatero ei siis koskaan joutunut vastaamaan opposition esittämään välikysymykseen sairauslomansa ja myöhemmin eroamisensa vuoksi.

Pian Rinteen eron jälkeen pääministeriksi nimettiin Sanna Marin (sd.) ja hänen uusi hallituksensa jatkoi hallitusohjelman toteuttamista Rinteen hallituksen tekemän suunnitelman pohjalta. 

2:22
Tästä Antti Rinteen kommentista Posti-vyyhti sakkaantui.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja