"Pääministeri Rinne eilisellä lausunnollaan upotti oman ministerinsä" – tässä Posti-kiista pähkinäkuoressa

7:10
Mistä Posti-kohussa on kyse? MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki selventää, millaisesta sopasta on kyse

Monikaan ei ole pysyä perillä siitä, kuka on puhunut totta ja missä järjestyksessä asiat ovat Posti-kiistan aikana tapahtuneet.

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki selventää, millaisen sopan pääasiassa pääministeri Antti Rinne (sd.) sekä omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ovat viime päivinä saaneet aikaiseksi.

Postin kaksiviikkoinen lakko päättyi keskiviikkona, kun Palta ja PAU pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, miten kiistan keskiössä olleiden 700 pakettilajittelijan kanssa toimitaan jatkossa.

Lue Paltan ja PAU:n ratkaisusta lisää täältä.

Vaikka postityöläiset palasivatkin ilouutisen jälkeen takaisin tavalliseen arkeen, Posti-kohu ei ota laantuakseen.

"Pääministeri Rinne eilisellä lausunnollaan upotti oman ministerinsä"

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kuuli Paateron erouutisesta kesken suoran MTV Uutiset Live -lähetyksen. Uutinen ei tullut Posti-kiistaan syventyneelle toimittajalle yllätyksenä.

– Tämä oli odotettavissa, ja tavallaan nyt voi sanoa, että pääministeri Rinne eilisellä lausunnollaan upotti oman ministerinsä, jos nämä tiedot pitävät paikkansa.

– Oli odotettavissa, että tuon eilisen lausunnon ja Postin tämänpäiväisen tiedotteen jälkeen alkaa tapahtua ja tämä näyttäisi mahdollisesti olevan lopputulos, Lehtimäki toteaa.

Nyt meillä on sana sanaa vastaan -tilanne

Lehtimäen mukaan vielä alkuviikosta näytti siltä, että omistajaohjausministeri oli selviämässä kohusta kohtuullisen puhtain paperein. Matto vedettiin kuitenkin ministerin jalkojen alta eilen eduskunnan kyselytunnilla – pääministeri Antti Rinteen toimesta.

– Postin hallitus esitteli Paaterolle päätöksiä, joiden mukaan Postin hallitus oli päättänyt, että 8 100 ihmistä siirretään 1. marraskuuta toiseen yritykseen ja että 700 Postin pakettilajittelijaa siirretään toiseen sopimukseen 1. marraskuuta. Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle, omistajalle, käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivänä. 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne sanoi kyselytunnilla.

Tänään kuumalle kiukaalle paiskattiin entistäkin enemmän vettä, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kiisti pääministeri Antti Rinteen väitteet. Postin hallituksen mukaan omistusohjausministeri Paatero on ollut koko ajan tietoinen Postin suunnitelmista, joista ministeriä on myöskin tiedotettu lukuisia kertoja.

– Postin hallitus sanoo, että he eivät olisi tietenkään tehneet tätä 700 pakettilajittelijan siirtoa tämän toisen sopimuksen piiriin, jos he olisivat tienneet, että omistaja, eli ministeri, sitä näin vahvasti vastustaa.

– Tuo Rinteen eilinen lausunto oikeastaan pahensi tilannetta. Oli päivänselvää, että syytös Postin hallituksen epäasiallista käytöstä kohtaan oli niin selvä ja kova, että Postin johdon, eli Postin hallituksen, on kommentoitava. Tiedote tuli tänään ja nyt meillä on sana sanaa vastaan -tilanne, Lehtimäki selventää Posti-kohua.

”Se on erittäin vakava asia”

Lehtimäen mukaan tilanne on eskaloitumassa: Opposition mukaan enää ei ole kyse vain omistajaohjausministeri Paaterosta vaan siitä, onko pääministeri Rinne valehdellut eduskunnan edessä.

– Se on erittäin vakava asia, Lehtimäki luonnehtii.

Pääministeri Rinne pitää tiedotustilaisuuden medialle tänään kello 12.30 valtioneuvoston linnassa.

Lehtimäki ei toistaiseksi osaa sanoa, ketkä kaikki saavat suunvuoron tiedotustilaisuuden aikana, sillä vielä toistaiseksi Paatero ei ole ottanut kantaa tänään uutisoituihin juonenkäänteisiin.

– Sirpa Paatero on toistaiseksi sanonut, että hän ei kommentoi asiaa. Onko siellä pääministeri Rinne, Sirpa Paatero vai marssitetaanko sinne sitten esimerkiksi Postin hallitusta ja johtoa paikalle, Lehtimäki spekuloi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja