IS: Jari Tervo sai syöpädiagnoosin – kertoo nykyisestä voinnistaan

Kati ja Jari Tervo kertovat, miten koira muutti perhe-elämää 8:56
Jari ja Kati Tervo kertovat, miten Ukko-koira muutti perhe-elämää.

Kirjailija Jari Tervo kertoo hänen ja puolisonsa Kati Tervon tuoreessa kirjassa Ukko ja mökki (Otava) saaneensa syöpädiagnoosin. Jari päivitti huhtikuussa 2024 terveydentilaansa Ilta-Sanomille. 

Jari Tervon ja tämän puolison Kati Tervon kirjassa Ukko ja mökki (Otava) kerrotaan Jarin saaneen eturauhassyöpädiagnoosin loppuvuodesta 2022. Kirja ilmestyy 10. huhtikuuta, mutta on jo myynnissä kirjakaupoissa. 

Kirjan mukaan marraskuussa 2022 lääkäri suositteli Jarille urologilla käyntiä. Hän paineli urologin pakeille, hänen eturauhasensa tutkittiin ja otettiin koepala.

Lopulta lääkäri soitti ja Jari sai eturauhassyöpädiagnoosin. 

Kirjassa Jari kertoo, miten hänen vointinsa huononi koepalan ottamisen jälkeen: virtsaaminen kirveli ja hänelle nousi kuume. Lopulta hän hakeutui joulukuisena yönä Meilahteen hakemaan antibioottikuuria. 

– Lääkäri selitti, että kun sisäelimen näytteenoton jälkeen kohosi kuume, niin silloin oli vaarana verenmyrkytys ja siihen täällä Meilahdessa, kuten muuallakin, suhtauduttiin hyvin, hyvin vakavasti, Tervo kirjoittaa.

Hänet otettiin sisään Meilahteen, mutta siirrettiin kuitenkin Vantaan Peijakseen. Taudin vakavuutta toisteltiin, ja tulehdusarvot hipoivat pilviä. Tervo viestitteli kotiin kuitenkin positiivisena. 

Kirjan mukaan Kati ei kuitenkaan hätkähtänyt miehensä syöpäepäilyä, sillä hänen sairaushistoriansa on ollut karumpi: Kati on sairastanut sekä rintasyövän että selkäydinkasvaimen. Jarille oli aiemmin tehty sydämen rytmihäiriöiden korjaamiseksi ablaatio.

Kati huomasi pelon vasta jälkikäteen, kun Jari oli sairaalassa ja hän Ukko-koiran kanssa kaksin kotona. Jari vietti sairaalassa viisi yötä. 

Jari kertoi kirjansa julkaisun kynnyksellä huhtikuussa 2024 Ilta-Sanomille käyvänsä tällä hetkellä kontrolleissa, joissa häneltä otetaan verikokeita. Välillä hän käy myös magneettikuvissa. 

Katin mukaan Jari käy kontrolleissa kolmen kuukauden välein. Arjessa tauti ei kuitenkaan näy millään tavalla. 

– En tiedä muuta keinoa kuin sen, että hyvää yleiskuntoa olisi syytä pitää yllä. Mutta onhan syöpä siitä ovela paskahousu, että se saattaa yltyä. Siksi sitä kontrolloidaan. Mutta kun tämä on toistaiseksi kiltti, niin ymmärsin ylilääkäriltä, ettei sitä kannata lähteä ylihoitamaan, Jari kertoi IS:lle. 

Verenmyrkytyksen takia tehty sairaalareissu oli Katin mukaan painajainen. Jaria kokemus hämmensi. 

– Lääkäri tulee ja sanoo, että tämä on hyvin, hyvin vakava tila... Mutta missään vaiheessa ei tuntunut siltä, että vai niin, tähänkö minä kuolen? Se oli hankala olo, mutta ei se tuntunut siltä, että äityisi kuolemaksi. Mulla on ollut pahempia krapuloitakin! Onko sitten todella niin, että sitä saattaa kupsahtaa sillä tavalla, että eihän tämä nyt mitään ole – ja sitten kahden päivän kuluttua potkitaan hiekkaa nokan päälle, Jari kertoi IS:lle. 

Diagnoosinsa jälkeen Jari on tehnyt töitä tavalliseen tapaan ja jopa enemmän. 

Lähde: IS

Lue myös:

    Uusimmat