Mainos

Irtisanomisalueet toipuneet nopeasti

Metsäteollisuuden laajat irtisanomiset ovat tähän mennessä jättäneet jälkeensä varsin vähän työttömyyttä. Esimerkiksi pari vuotta sitten Voikkaalla suljetun paperitehtaan väestä enää alle viidennes on vailla työtä. Myös uusimmissa kriisikunnissa luotetaan tulevaisuuteen.

Metsäteollisuuden tuoreimman saneerauskierroksen synnyttämissä kriisikunnissa on jo alkanut pohdinta siitä, mistä löytyy korvaavaa työtä sellunkeiton ja paperinvalmistuksen tilalle.

- On etsitty uusia avauksia täysin uusille toimialoille, jossa perinteistä teollisuutta ei tarvita, sanoo Kajaanin kaupunginjohtaja Erkki Vähämaa.

Voikkaan tehtaan jälkihoitoa tutkinut professori veikkaa, että työllistymisessä on alueellisia eroja.

- Tuskin on niin, että Kajaanin seutu pystyy samalla tavalla työllistämään kaikkia tehtaalta irtisanottuja kuin eteläinen Suomi. Tässä on varmaan niin, että Kajaani tarvii erityistoimia. Elinkeinorakenteessa tulee palveluiden merkitys korostumaan ja erityistoimet voisi äkkiä miettien olla matkailupalveliuden kehittäminen ja matkailupalveluiden rakentaminen, arvelee professori Harri Melin Tampereen yliopistosta.

Tilastojen perusteella tilanne ei ole niin synkkä kuin monessa perheessä juuri nyt ajatellaan.

Joensuussa Perloksen jäljiltä jäi työttömäksi liki tuhat ihmistä. Runsas vuosi myöhemmin heistä on kortistossa alle 200. Myös Voikkaalla työttömänä on enää alle viidesosa irtisanotuista. Summan ja Kemijärven sulkemiset ovat tuoreempia, mutta sielläkin suurin osa on jo saanut uutta työtä tai koulutuspaikan.

- Siellä on muutamia hyviä hankkeita. Tässä viitattiin tähän suureen ajoharjoittelukeskukseen, sata työpaikkaa ja muutamia muita. Snowpolis-kehittämiskeskus, siellä on monta monta ideaa ja kokemuksesta tiedetään, että yrittäjyyttä aktivoimalla myös saadaan työpaikkoja. Vaikea sanoa numeerisesti, mutta ajan myötä uskotaan, että valtaosa tästä sitten työllistyy myöskin, sanoo Kainuun maakunnan maakuntajohtaja Alpo Jokelainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.