Mainos

Irmasta ja Harveysta miljardivahingot - suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät joudu suoraan maksajiksi

2:02

Irma- ja Harvey -hurrikaanien arvioidaan aiheuttavan yhteensä yli 200 miljardin euron taloudelliset vahingot. Vakuutusyhtiöt korvaavat tuhoista reilun kolmanneksen. Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät suoraan joudu tuhojen maksajiksi, mutta välillisiä vaikutuksia voi tulla.

Samaan aikaan kun Irma-hurrikaanin voima on laantumassa, tuhojen suuruutta on ryhdytty laskemaan.

Summat ovat vielä arvioita, mutta Irman on laskettu aiheuttavan 143 miljardin euron vahingot, joista vakuutusyhtiöt korvaisivat reilun kolmanneksen, noin 54 miljardia euroa. Harvey-hurrikaanin tuhojen on arvioitu olevan 58-75 miljardin euron luokkaa. Vakuutuskorvaukset olisivat 21-29 miljardia euroa.

"Suoranaiset vaikutukset hyvin pienet"

Irman ja Harveyn tuhojen vakuutuskorvaukset eivät ulotu suomalaisiin vakuutusyhtiöihin.

– Suomalaiset vakuutusyhtiöt on vetäytyneet aika lailla kansainvälisestä jälleenvakuutuksesta 80-luvun jälkeen. Silloin saatiin vähän huonoja kokemuksia. Ei olla jakamassa sitä ulkomaista riskiä eli suoranaiset vaikutukset ovat hyvin pienet, sanoo Finanssiala ry:n vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Vakuutusten hinnat voivat nousta

Välillisiä vaikutuksia voi kuitenkin tulla ja ne voivat nostaa vakuutusmaksuja.

– Aina tällaiset katastrofit merkitsevät, että jälleenvakuutusmarkkina niin sanotusti kovenee eli hinnat nousevat. Ja silloin suomalaistenkin vakuutusyhtiöiden ulkomaille maksamat maksut nousevat. Se, miten yhtiöt näiden kanssa toimivat, on kustakin yhtiöstä kiinni. Joillakin voi mennä hintoihin, toisilla voi jälleenvakuutuspolitiikka muuten muuttua, arvioi Kivisaari.

Luonnokatastrofien vakuutuskorvaukset kasvussa

Erilaisista luonnonkatastrofeista maksetut vakuutuskorvaukset vaihtelevat noin 100 - 150 miljardiin euroon vuodessa.

– Siinä on selvä kasvava trendi, sekä suurvahingoissa että luonnonkatastrofivahingoissa. Ne kertovat selkeästi ilmastonmuutoksesta eli lämpimämpi meri tekee voimakkaampia myrskyjä. Lisäksi se kertoo myös, että ihmisiä on paljon enemmän, asutus pakkautuu kaupunkeihin ja että ihmisillä on omaisuutta entistä enemmän, selittää Kivisaari.

Ilmastonmuutoksen myötä erilaisten myrsky- ja tulvatuhojen odotetaan edelleen lisääntyvän.

Vakuutusjärjestelmän muuttamista pohditaan

Vakuutusalalla pohditaankin, pitäisikö vakuutusjärjestelmää muuttaa niin, että vakuutusriskiä siirrettäisiin pääomamarkkinoille esimerkiksi joukkovelkakirjalainojen muodossa. 

– Tällä hetkellä normaali jälleenvakuutusjärjestelmä toimii hyvin. Mutta periaatteessa jos riskit lisääntyvät, niin pääomamarkkina on paljon suurempi markkina ja siellä voisi olla mahdollista tasata riskejä pääomamarkkinoiden keinoin. Suuriin riskeihin linkitettyjä joukkovelkakirjalainoja on jo nyt, mutta tällä hetkellä niiden volyymi on murto-osa jälleenvakuutuksen volyymista, laskee Kivisaari.

Heikoimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole vakuutuksia. Maailmanlaajuisesti selvästi alle puolet luonnonkatastrofien aiheuttamista tuhoista on vakuutusten piirissä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.