Ilmastopaneeli: Kaupunkien tuhoisiin tulvariskeihin varauduttava Suomessa aivan uudella tavalla

Suomen ilmastopaneeli kiirehtii ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin varautumista 2:01
Suomen ilmastopaneeli kiirehtii ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin varautumista – katso uutisjuttu aiheesta.

Suomessa pitäisi tehdä nykyistä paremmat suunnitelmat ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Suomen ilmastopaneelin tuoreen raportin mukaan jokaisessa maakunnassa tarvitaan omat sopeutumissuunnitelmat, koska ilmastonmuutos kohtelee alueita eri tavalla. Lisääntyvien myrskyjen, metsäpalojen, helleaaltojen ja tulvien aiheuttamia vahinkoja ja kustannuksia voidaan vähentää, jos niihin on jo ennakolta varauduttu riittävästi.

Ilmastonmuutos aiheuttaa erilaisia ongelmia riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Esimerkiksi Itä-Suomessa lisääntyvät myrskyt ja roudan väheneminen aiheuttavat isoja ongelmia metsätaloudelle. Lapissa puolestaan lumiolosuhteet voivat muuttua merkittävästi ja keväisiä suurtulvia voi tulla aiempaa useammin. Eteläisessä Suomessa on omat ongelmansa.

– Meillä on isoja kaupunkeja etelässä, ja kaupungeissa varsinkin erilaisiin merivesitulvariskeihin ja hulevesitulviin tulisi varautua ihan uudella tavalla, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow

Tarvitaan alueellisia riskikartoituksia

Suomen ilmastopaneelin uusi raportti käsittelee ilmastonmuutokseen sopeutumista sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.

– Kansallisella tasolla pitää ottaa paremmin huomioon taloudelliset riskit ja niiden arviointi sekä sopeutumistoimien kustannukset ja niiden jakautuminen. Alueellisella tasolla kannustetaan siihen, että ne alueelliset riskikartoitukset olisi hyvä tehdä ja ottaa osaksi sopeutumissuunnittelua, linjaa Helsingin yliopiston professori Sirkku Juhola.

Ilmastonmuutoksen alueelliset vaikutukset riippuvat muun muassa alueen elinkeinoista. Selkein vaikutus kohdistuu luonnonolosuhteista riippuvaisiin aloihin.

– Puhutaan luonnonvarasektorista, muun muassa maatalous ja metsätalous, missä se vaikutus on niin sanotusti suora. Mutta sitten, jos ajatellaan, kuinka moni suomalaisyritys on tällä hetkellä riippuvainen globaaleista tuotantoketjuista ja siitä, että raaka-aineet liikkuvat. Niihin toimintaketjuihin liittyy myös ilmastoriskejä, huomauttaa Juhola.  

Ilmastonmuutoksen epäsuorat vaikutukset ulottuvat lähes kaikille aloille.

Varautuminen vähentää vahinkoja ja kustannuksia

Tähän asti on keskusteltu enemmän ilmastonmuutoksen torjunnasta kuin sopeutumisesta.

– Mitä tehokkaammin ilmastonmuutosta hillitsemme, sen helpompaa sopeutuminen on. Hillintähän on globaali asia, mutta meidän on itse selvittävä niistä riskeistä, mitkä ilmastonmuutos tänne tuo, toteaa Gregow.

Sirkku Juhola sanoo, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen on meidän kaikkien vastuulla.

– Sitä eivät kaikki tiedä. Jos omistat kiinteistön, jossa on tulvariski tai muita vaaroja, niin sopeutuminen on sinun vastuullasi.

Tulvasuojauksien rakentaminen, uusien viljelykasvien jalostus, asuntojen viilentäminen helteillä, varautuminen lisääntyviin borrelioositartuntoihin ja muut sopeutumistoimet maksavat, mutta vähemmän kuin varautumatta jättäminen.

– Ne kustannukset, jotka tulevat siitä, että varaudumme ja alamme tehdä toimia, ovat pienempiä kuin ne kustannukset, jotka meille koituvat, jos kaikki nämä riskit toteutuvat. Se on meille taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto, että teemme sopeutumistoimia, arvioi Gregow.


Lue myös:

    Uusimmat