Irlannissa ja Britanniassa hyväksyttiin terrorismin vastaisia lakeja

Britannian ja Irlannin parlamentit hyväksyivät tänään uudet, tiukennetut terrorismin vastaiset lakiehdotukset. Molempien maiden valtionpäämiesten oli määrä vahvistaa uudet lait myöhemmin tänään, kertoivat tiedotusvälineet. Uudet lait antavat poliisille ja turvallisuusjoukoille vapaammat kädet jäljittää ja pidättää terrorismista epäiltyjen järjestöjen jäseniä.

Irlannin parlamentti hyväksyi yksimielisesti terrorismin vastaisia toimia tukevat lakiehdotukset, joita hallitus oli esittänyt vastauksena viimekuiseen pommi-iskuun. Pohjois-Irlannin Omagh'ssa sattuneessa iskussa kuoli 28 ihmistä. Britannian parlamentti hyväksyi vastaavat lakiehdotukset yksimielisesti kolmannella äänestyskierroksella.

Britannian kuningattaren Elisabetin ja Irlannin presidentin Mary McAleesen odotetaan vahvistavan lait vielä torstaipäivän aikana. Lakien valmistuttua turvallisuusjoukkojen odotetaan aloittavan terrori-iskuista epäiltyjen pidätykset välittömästi.

Clinton lupasi tukeaan

Yhdysvallat aikoo seistä Pohjois-Irlannin rinnalla, vakuutti Pohjois-Irlannissa vieraileva presidentti Bill Clinton, mutta muistutti maakunnalla olevan edessään vielä vaikeita aikoja ja hankalia päätöksiä.
-Teidän on osoitettava, että järjen ja maltillisuuden on nujerrettava ääriainesten voima. Älkää antako niiden luisua pois, hän sanoi maakunnan parlamentille ja johtajille, joiden joukossa oli myös Britannian pääministeri Tony Blair.

-Kyse ei ole siitä, tuleeko uusia pommeja ja yrityksiä tehdä väkivallalla tyhjäksi vaalituloksia. Niitä saattaa hyvinkin tulla. Kyse on siitä, miten te kaikki suhtaudutte väkivaltaan, Clinton sanoi.

Omassa puheessaan Blair ylisti Clintonin ratkaisevaa osuutta Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa. Blair kehui Clintonin väsymättömiä ponnisteluita saada maakunnan kiistelevät poliitikot sopimaan 30 vuotta kestäneen verisen konfliktin. Clinton kävi aiemmin samana päivänä keskusteluja Blairin sekä protestanttisen pääministerin David Trimblen ja tämän katolisen varamiehen Seamus Mallonin kanssa. Clinton myöntyi McCurryn mukaan Blairin pyyntöön tehdä kaikki mahdollinen, jotta rauhanprosessia vastustaville ääriaineksille tuleva rahallinen tuki loppuisi.

Clintonin kävi myöhemmin vielä Omagh'n pikkukaupungissa, missä 28 ihmistä kuoli elokuussa tehdyssä pommi-iskussa. Presidentti tapasi kaupungissa pommi-iskun eloonjääneitä. Ennen paluutaan Yhdysvaltoihin Clinton vierailee vielä Irlannin tasavallassa.
(STT-AFP-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat