Mainos

Irlannin presidentti ja CDU:n puheenjohtaja Suomessa

Suomessa vierailee lähipäivien ajan kaksi johtavassa asemassa olevaa eurooppalaista naista.

Mary McAleese ja Tarja Halonen

Irlannin presidentti Mary McAleese saapui eilen viralliselle valtiovierailulle Suomeen. Kolmipäiväisen vierailunsa aikana presidentti McAleese tapaa presidenttiparin sekä pääministeri Paavo Lipposen. Vierailulla keskustellaan mm. Euroopan unioinin kehityksestä ja Pohjois-Irlannin rauhanprosessista.

Myös Saksan kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel on saapunut kolmipäiväiselle vierailulle Suomeen. Merkelin on kutsunut vieraakseen kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

McAleese ja presidentti Halonen kävivät eilen valtiovierailun viralliset keskustelut presidentinlinnassa. Tapaamisen jälkeen pitämässään lyhyessä lehdistötilaisuudessa molemmat presidentit valittelivat, että keskusteluun oli niin vähän aikaa, vaikka puhuttavaa olisi ollut paljon. Presidentti McAleese totesi Suomella ja Irlannilla olevan maina paljon yhteistä, jos erojakin.

-Molemmat ovat pieniä maita ja molemmilla on maantieteellinen asema Euroopan reunalla, Irlannilla lännessä ja Suomella idässä, McAleese totesi. Hän sanoi Euroopan äärilaitoja edustavien maiden välisen mielipiteenvaihdon olevan hyvin tärkeää ja hedelmällistä. Presidentti Halonen sanoi, että Suomi ja Irlanti ovat löytäneet toisensa hyvin kansainvälisessä yhteistyössä, mm. YK:ssa ja EU:ssa.

-Olemme usein äänestäneet samalla tavalla, Halonen muistutti. Halonen sanoi McAleeselle Irlannin olevan erityisen suosittu maa Suomessa, eikä tässä varmasti liioitellut.

Presidentti vailla valtaa

Presidentit kertoivat keskustelleensa mm. Euroopan unionin laajenemiseen liittyvistä kysymyksistä ja unionin tulevaisuudennäkymistä yleensä.

Keskusteluista ei ollut kuitenkaan lehdistölle paljoa kerrottavaa, koska Irlannin presidentillä ei ole poliittista valtaa eikä valtuuksia edes poliittisiin kannanottoihin. Tämä kävi lehdistötilaisuudessa konkreettisestikin ilmi. Kun McAleeselta kysyttiin Irlannin tulevasta, Nizzan sopimusta koskevasta kansanäänestyksestä, hän kertoi voivansa vain kunnioittaa kansan tahtoa ja vaieta.

Kahmalokaupalla valtaa irlantilaiseen virkasisareensa nähden omaava Halonen esitti, että McAleesen seurueeseen kuuluva kulttuuriministeri Sile De Valera kommentoisi Irlannin hallituksen edustajana EU-kansanäänestystä. Näin tapahtuikin.

De Valera esitti näkemyksenään, että Nizzan sopimus saa kesäkuisessa äänestyksessä irlantilaisten selvän tuen. Irlanti on ainoa maa, joka vie Nizzan sopimuksen kansanäänestykseen.

Visiitti eduskunnassa

Lehdistötilaisuuden jälkeen McAleese kävi seppeleenlaskussa Hietaniemen sankarihaudoilla ja marsalkka Mannerheimin haudalla ja teki visiitin eduskuntaan, jossa hän tapasi mm. puhemiehistön ja puolueiden edustajia ja seurasi istuntoa.

Puhemies Riitta Uosukainen piti McAleeselle tervehdyspuheen, jossa hän korosti suomalaisten ja irlantilaisten yhteisymmärrystä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta yksilötasolla. Hän huomautti myös, että molemmissa maissa naiset ovat olleet vahvassa roolissa kautta vuosisatojen.

Mary Robinson

Kesäkuussa 50 vuotta täyttävällä McAleesella on oikeustieteilijän tausta. Hän on maassaan hyvin suosittu, vaikka valtaa onkin vähän. Myös maan edellinen presidentti oli nainen, sittemmin YK:n ihmisoikeusvaltuutetuksi siirtynyt Mary Robinson.

Puolisot torikierroksella


Viralliset vastaanottoseremoniat pidettiin eilen presidentinlinnan edessä koleahkossa säässä. Yleisöä oli kerääntynyt Kauppatorin varteen kuitenkin kohtalaisesti irlantilaisvieraita vastaanottamaan. Valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi ja Irlannin presidentin puoliso, tohtori Martin McAleese kävivät seremonioiden jälkeen pienellä torikierroksella ja tutustumassa kauppahalliin.

Kierroksella Arajärvi valisti virkaveljeään Helsingin historiasta. Tänään presidentti McAleesen ja hänen puolisonsa ohjelmassa on mm. vierailu Temppeliaukion kirkossa. Presidentti pitää myös esitelmän Kalastajatorpalla Paasikivi-seuran tilaisuudessa.

Vierailun viimeisenä päivänä torstaina Irlannin presidenttiparin ohjelmassa on "maakuntamatka" Espooseen, jossa heille esitellään erityisesti teknologista osaamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.