Mainos

Irlannin kansa sai kiitosta

Irlannin saaren väestölle sateli tänään onnitteluja eri puolilta maailmaa sen jälkeen, kun kansanäänestyksien tulokset selvisivät. Pohjois-Irlannin rauhansopimus sai kansan tuen niin Irlannin tasavallassa kuin Pohjois-Irlannin maakunnassakin selvällä enemmistöllä.

Pohjois-Irlannin rauhansopimus viitoittaa tietä Washington, 23.5. Pohjois-Irlannin rauhansopimus voisi monien mielestä olla malli, jolla voitaisiin ratkaista myös muita pitkään jatkuneita konflikteja. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ehti jo lauantaina pyytää, että Britannian pääministeri Tony Blair käyttäisi kertynyttä kokemustaan ja auttaisi Lähi-idän rauhanneuvotteluissa. Myös Israelin mukaan Pohjois-Irlannin esimerkki on rohkaiseva. Espanjassa puolestaan toivottiin, että Pohjois-Irlannin rauhansopimusta voitaisiin käyttää mallina, jonka avulla väkivalta saataisiin loppumaan baskimaassa. Baskinationalistit kehottivat lauantaina Espanjan hallitusta seuraamaan Blairin esimerkkiä ja etsimään väkivaltaisuuksiin neuvotteluratkaisua.

Maltillisen baskipuolueen edustajan mukaan rauhansopimuksesta pitäisi ottaa opiksi erityisesti siinä mielessä, että neuvottelupöytään kutsuttaisiin kaikki osapuolet. Pohjois-Irlannin sopimuksen työstöön osallistuivat Irlannin ja Britannian hallitusten lisäksi Pohjois-Irlannin poliittiset puolueet.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton onnitteli nauhoitetussa viestissään koko Irlannin saaren väestöä ja kutsui äänestystulosta "rauhan kevään huippukohdaksi, joka aloittaa pitkän onnen ja kukoistuksen kauden".

-Tästä päivästä alkaen rauha ei enää ole unelma, vaan todellisuutta. Kaikkialla Yhdysvalloissa amerikanirlantilaisten ja kaikkien rauhaarakastavien kansalaisten silmät ovat hymyssä, Clinton maalaili.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.