Mainos

Iran aloitti odotetusti uraanin rikastamisen maanalaisessa Fordon voimalassa

Iran on aloittanut jälleen uraanin rikastamisen Fordon maanalaisessa voimalassa, iranilainen viranomaislähde kertoi torstaina. Rikastamisen jatkamista osattiin odottaa, koska Iran ilmoitti asiasta jo tiistaina.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan Fordossa on paikan päällä myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajia. Järjestön johtokunta keskustelee tänään Iranin tilanteesta ylimääräisessä kokouksessa.

Iran suostui lopettamaan uraanin rikastamisen Fordon voimalassa vuonna 2015 osana kansainvälistä sopimusta maan ydinohjelmasta. Sopimuksen allekirjoittajamaat luopuivat suuresta osasta Iranin-vastaisia talouspakotteita, ja Iran sitoutui vastineeksi muun muassa rajoittamaan rikastamansa uraanin määrää.

Sopimus alkoi kuitenkin murentua viime vuonna, kun presidentti Donald Trump ilmoitti että Yhdysvallat irtautuu siitä ja palauttaa voimaan Iranin-vastaisia pakotteita. Sen jälkeen Iran on lakannut noudattamasta useita sopimuksen vaatimuksia.

Macron haluaa Yhdysvallat ja Iranin keskusteluihin

Ydinsopimuksessa ovat edelleen mukana Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Yhdysvaltojen tiukka pakotepolitiikka vaikeuttaa kuitenkin niidenkin kaupankäyntiä Iranin kanssa. Yhdysvallat on uhannut myös kolmansien maiden yrityksiä rangaistuksilla, jos ne rikkovat sen pakotteita.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi eilen, että aikoo keskustella viimeaikaisista käänteistä presidentti Trumpin kanssa. Macronin mukaan tilanne voi palata "normaaliksi" vain, jos Yhdysvallat ja Iran suostuvat jatkamaan vuoropuhelua.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi olevansa huolissaan Iranin päätöksestä, mutta vaati Euroopan maita "tekemään osansa".

– Ne vaativat, että Iran täyttää kaikki vaatimukset ilman poikkeuksia, mutta eivät anna mitään vastineeksi, Lavrov sanoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja