Irakista saapuva "passidelegaatio" kuohutti eduskunnassa – sisäministeri Mykkänen: Työnteko estää radikalisoinnin

Kohulennolla pakkopalautettu Ahmed kertoo oloistaan Irakissa 0:57

Irakin sisäministeriön alainen "passidelegaatio" herätti tänään keskustelua eduskunnan kyselytunnilla. Delegaatio on tulossa Suomeen myöntämään passeja Irakin kansalaisille.

Passia voivat hakea turvapaikkaprosessissa olevat irakilaiset, joilla ei ole tällä hetkellä lainkaan passia. Tällä tavalla halutaan myös helpottaa työnperäisen oleskeluluvan saamista.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ihmetteli sitä, miksi hallitus suosii ulkomaalaisia työttömiä suomalaisten sijaan.

– Miksi te annatte irakilaisten nöyryyttää Suomea. Miksi haluatte tehdä laittomattomasti Suomessa olevien tilanne helpommaksi, Huhtasaari kysyi.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä on positiivinen asia, jos turvapaikanhakijat integroituvat Suomen yhteiskuntaan työn kautta.

Tällä hetkellä turvapaikanhakija on oikeutettu työperäiseen oleskelulupaan, jos hän on oleskellut Suomessa vähintään 3 kuukautta. Siihen tarvitaan kuitenkin voimassa oleva passi.

– 3 kuukautta täällä oltuaan voi laillisen työsopimuksen solmia, jos työpaikka löytyy. Aktiviteetti radikalisoitumisen välttämiseksi on tärkeää, Mykkänen sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) muistutti, että työperäisen maahanmuuton tarveharkinta on edelleen hallituksen linja. Perussuomalaisten ei tarvitse olla huolissaan tarveharkinnan poistamisesta, Lindström huomautti.

 

Lue myös:

    Uusimmat