Irakissa sotinut suomalainen: Näin pääsin yli elämää hallitsevista traumoista

Suomalainen Olli Toukolehto palveli Irakin sodassa Yhdysvaltain armeijassa. Nyt hän tekee sodan inspiroimana tutkimustyötä traumaperäiseen stressihäiriöön liittyen.

Sodasta saapumisen jälkeen Olli Toukolehto kärsi vuoden ajan ylivalppaasta tilasta. Vaikka hän tiesi, ettei vihollinen ollut selän takana, päätyivät ajatukset aina armeijan aikaiseen varovaisuuteen. Mies palasi meditointikeskukseen, jossa oli ennen sotaa käynyt.

– Nainen, jonka olin tuntenut ennen kuin lähdin Irakiin, sanoi minulle, että olen muuttunut. Hän kysyi, voisiko auttaa, ja minä ajattelin että what ever.

Nainen alkoi antaa Toukolehdolle akupainanta-hoitoa. Siinä akupunktiopisteitä painellaan keskisormella ja etusormella samalla, kun potilas käy traumaattista kokemusta läpi puhumalla. Akupisteitä on kolme: silmän ympärillä, nenän alla ja huulen alla.

– Nainen naputteli päätäni ja kysyi, mikä häiritsee. Minä mietiskelin yhtä kaveria, joka oli ensimmäinen kuollut amerikkalainen, jonka löysin. Häneltä puuttui puoli päätä.

Naputtelu ja traumojen läpikäyminen kesti tunteja.

– Stressi ja traumaattiset muistot naputettiin nollaan yksi toisensa jälkeen. Jälkeenpäin minua nauratti, että miten on mahdollista tuntua näin hyvältä. Se osoittautui aikamoiseksi henkiseksi työkaluksi.

Sodasta voi selvitä

Tällä hetkellä Toukolehto opiskelee Yhdysvalloissa psykiatriaa. Hänen ensimmäinen tutkimustyönsä valmistui vuosi sitten, ja se odottaa julkaisua Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa testattiin 48 veteraania, jotka kärsivät traumaperäisestä stressihäiriöstä. Tutkimuksessa veteraaneille annettiin kuuden tunnin ajan Emotional Freedom Technique (EFT) -terapiamuotoa.

Sen jälkeen 86 prosenttia potilaista diagnosoitiin negatiivisiksi, eli heillä ei todettu enää traumaperäistä stressihäiriötä. Kolme kuukautta myöhemmin veteraanit testattiin uudelleen, eivätkä oireet olleet palanneet.

Toinen EFT -tutkimustyö käynnissä

EFT -terapiassa yhdistetään kolme tunnettua terapiamuotoa yhdeksi yksinkertaiseksi terapiamuodoksi. Käytetyt muodot ovat akupunktio, uudelleen altistumisen terapia (re-exposure therapy) sekä kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT).

Stressi ei ole kuitenkaan vain sotilaiden asia.

– Ei tarvitse mennä sotaan saadakseen henkisiä traumoja. Kun elää tarpeeksi kauan, niin tuleehan niitä kaikille. Jos nyt tekemäni tutkimustyöt osoittavat, että terapiamuodot toimivat, niin yhtälailla ne sopivat siviileille kuin sotilaillekin.

Perusteet EFT -terapiaan

Toista kolme kertaa: Vaikka minulla on tämä ____, voin silti hyväksyä itseni täysin.

Taputtele samalla kädessäsi olevaa karate chop -pistettä (kuvassa).

Muistilause: Muistilause on sana tai lyhyt lause, joka kuvastaa ongelmaa, ja jota toistat jatkuvasti kun taputtelet läpi kuvan kohtia.

Taputtele noin 7 kertaa seuraavia energiapisteitä, samalla kun toistat muistilausettasi.

1. kulmakarva
2. silmäkulma
3. silmän alaosa
4. nenän alapuoli
5. leuka
6. solisluu (noin 2 cm solisluun alapuolella)
7. kainalon alaosa
8. päälaki

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja