Irakilaisimaamit tarjosivat nuoria tyttöjä pika-avioliittoihin maksua vastaan – asiakkaaksi naamioitunut toimittaja raportoi karmeasta paritustoiminnasta ja hyväksikäytöistä

Irakissa toimivia hengellisiä johtajia on jäänyt kiinni naisten parittamisesta, kertoo The Guardian. Papit tarjoavat nuoria tyttöjä ja naisia maksua vastaan niin sanottuihin pikaliittoihin.

Monet vihkimispaikat eri puolilla Irakia tarjoavat perinteisiä sharialiittoja, mutta samassa yhteydessä on tarjottu myös paritustoimintaan verrattavissa olevaa palvelua, jossa naisen voi ostaa niin sanottuun ”Mutaa” eli suomeksi ”nautinto” -liittoon. Tämänkaltainen välityspalvelu on laitonta Irakissa, mutta väärinkäytöksistä on selvitty rangaistuksetta.

"Voit saada tytön puoleksi tunniksi"

Peitetyössä ollut asiakkaaksi naamioitunut toimittaja testasi, kuinka moni tällaisessa vihkimispaikassa työskennellyt imaami olisi suostunut välittämään hänelle väliaikaisen vaimon. Tulos oli sokeeraava. Kahdeksan kymmenestä olisi tarjonnut hänelle naista mutaa-liiton kautta.

Toimittaja piti mukanaan asuunsa kätkettyä kameraa ja taltioi Kadamiyassa saadun materiaalin videolle.

– Voit saada tytön puoleksi tunniksi avioon kanssasi ja kun se on ohi, voit naida toisen, sanoi eräs imaami toimittajalle.

Asiakkaita kehotetaan usein huiputtamaan ja valehtelemaan pikaliittoon houkutettuja naisia.

– Älä kerro hänelle, missä toimistoni sijaitsee, ettei hän tule jälkikäteen vaatimaan mitään. Usko pois, se on parempi niin, eräs imaami neuvoi.

Toimittajalle tarjottiin Kadamiyan kylässä ”nuorta neitsyttä”. Hänelle sanottiin, ettei tyttö saisi menettää neitsyyttään, mutta anaaliyhdyntä olisi sallittua.

– Entä jos vien hänen neitsyytensä? Toimittaja kysyi.

– Jos hänen perheensä ei tiedä, missä asut, voit vain poistua, oli imaami vastannut.

Neitsyyden menettäminen merkitsee kasvojen menetystä

Teinitytölle tällaiseen pikaliittoon joutuminen voi olla erityisen tuhoisaa. Mikäli he menettävät neitsyytensä oikean avioliiton ulkopuolella, he menettävät myös kasvonsa perheensä ja sukunsa edessä. Tällöin heitä pidetään häväistyinä ja heidät saatetaan jopa murhata.

17-vuotias Mona-tyttö kertoi oman tarinansa The Guardianille. Hän kertoi joutuneensa 14-vuotiaana tällaisen pikaliiton uhriksi ollessaan matkalla koulusta kotiin. Vanhempi mies lyöttäytyi hänen seuraansa.

– Mies kehuskeli olevansa rikas ja hän sanoi minun olevan kaunis. Hän kertoi myös pitävänsä persoonallisuudestani, Mona kertoo.

Muutaman viikon kuluttua mies vei Monan parituksia järjestävän papin luo ja painosti hänet avioon kanssaan.

– Sanoin imaamille, että olen neitsyt, Mona kertoi haastattelussa.

Imaami ei kuitenkaan kysynyt hänen vanhempiensa suostumusta, koska hänen mukaansa sekä tyttö että häntä vaimokseen pyytänyt mies olivat ”aikuisia”.

"Tilanteestani ei ole ulospääsyä"

Nyt Mona elää pikaliiton jälkeistä elämäänsä pelon vallassa. Hänen perheensä on painostanut häntä menemään naimisiin. Mona pelkää tulevan miehensä saavan tietää, ettei hän ole enää neitsyt.

Mona kertoo, että hänen setänsä on tappanut hänen serkkunsa vain sen takia, että tällä oli poikaystävä. Nyt Mona pohtii itsemurhaa.

– Tilanteestani ei ole ulospääsyä. Jos paineet vielä kasvavat, aion tehdä sen.

Kiinnijäämisen välttämiseksi jaellaan neuvoja

Toimittajan tutkimusmatka jatkui Karbalaan, joka on Shia-muslimien pyhä kaupunki. Karbalan vihkimistoimistosta sanottiin, että tällainen pikaliitto on laiton.

Toimittajat kuitenkin löysivät tämän toimiston välittömästä läheisyydestä imaamin, joka oli valmis tarjoamaan apuaan pikaliiton järjestämiseksi ja neuvoja siihen, miten lasta voitaisiin käyttää seksuaalisesti hyväksi ilman, että siitä jää kiinni.

Materiaali esitettiin Ajatollah Sistanille

BBC tavoitti Ajatollah Sistanin Najafin kaupungista ja esitti tälle peitetyössä taltioimansa videomateriaalin. Sistani on Irakin korkein shiialainen uskonoppinut.

– Jos tämä pitää paikkansa, tuomitsemme tällaisen toiminnan jyrkästi. Väliaikaista avioliittoa ei ole tarkoitettu työkaluksi, jolla naisia ja seksiä myydään, Sistani sanoi.

89-vuotias Sistani on kirjoittanut aiemmin julkaistuun ohjeistukseen, että mikäli alle yhdeksänvuotias lapsi luvataan avioliittoon, häntä ei saa koskettaa liitossa seksuaalisella tavalla.

Kohta on sittemmin poistettu ohjeistuksesta.

Korjaus 7.10. 9.40: Otsikossa ja tekstissä ollut "pappi" sana on korvattu "imaamilla". Suomessa käytetään yleisesti termiä "pappi" myös Islamista puhuttaessa, mutta imaami on tässä yhteydessä korrektimpi sana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja