Mies paljasti suorassa TV-lähetyksessä, että patsaasta valuva "pyhä vesi" oli todellisuudessa likavettä – tappouhkaukset ja jumalanpilkkasyytteet saivat pakenemaan Intiasta Suomeen: "He haluavat vain saada minut maahan ja rankaista"

Mies paljasti suorassa TV-lähetyksessä, että patsaasta valuva"pyhä vesi"oli todellisuudessa likavettä – Tappouhkaukset ja jumalanpilkkasyytteet saivat miehen pakenemaan Suomeen 4:57
Katso yläpuolelta löytyvältä videolta Sanalin haastattelu

Helsingin Lauttasaaressa asuva Sanal Edamaruku muutti seitsemän vuotta sitten Suomeen, koska olot kotimaassa alkoivat käydä liian tukaliksi.

Sanal Edamaruku, 64, tunnettiin vielä vuosia sitten Intiassa kärkkäänä ateistina ja skeptikkona, joka ei pelännyt kyseenalaistaa kirkon huijauksia ja taikatemppuja. Edamaruku matkusti ympäri Intiaa valistamassa ihmisiä guruista sekä heidän ihmeparannuksistaan. 

Skeptikon elämä Intiassa ei ole helppoa. Maassa uskonto on vahvasti yhteyksissä politiikkaan ja sen vastustajia ei välttämättä katsota kirkon piirissä hyvällä.

Sanal Edamaruku on Rationalist International -järjestön perustaja.

Vuonna 2012 Edamaruku sai laajasti kansainvälistä huomiota, kun hän paljasti, että Mumbaissa katolisen kirkon krusifiksin varpaista valunut vesi ei ollut ”pyhää vettä” nähnytkään, vaan kyseessä oli viemäriputkesta peräisin olevaa likavettä.

Punaista hänet sai näkemään se tosiasia, että Jeesus-patsaasta vuotanutta likaista vettä juotiin kirkollisten seremonioiden yhteydessä.

– Halusin selvittää asiaa. Näin patsaan takana seinän, jota pitkin vihertävä vesi nousi ylöspäin ja pääsi patsaan sisään. Mietin, että minun oli saatava tuota vettä näytteeksi ja todistettava tämä ihmisille, Edamaruku kertoo.

Edamarukun tutkimustyö todistikin, että kirkon viemäriputkisto oli tukossa. Veden tippuminen varpaista ei ollutkaan "ihme" ja katolinen kirkko oli juottanut rukousseremoniaan osallistuneille ihmisille likavettä.

Paljastus poiki tappouhkauksia

Vaikka Edamarukulla oli tarjota tästä kirkon kömmähdyksestä selkeät todisteet, ei uutisia otettu kirkon keskuudessa vastaan kovinkaan hyvin. Edamarukun väitteeseen ei todisteista huolimatta uskottu ja häntä alettiin aggressiivisesti syyttää katolisen kirkon pilkkaamisesta.

Aihe nousi Intiassa niin jättimäisiin mittasuhteisiin, että Edamaruku kutsuttiin tv-kanavan lähettämään suoraan ohjelmaan väittelemaan asiasta katolisen kirkon edustajien kanssa.

Tv-lähetykset olivat olleet tähän hetkeen mennessä Edamarukulle peruskauraa, olihan hän väitellyt gurujen kanssa suorissa lähetyksissä taikatempuista jo vuosia.

Edamaruku laitettiin ohjelmassa tällä kertaa kuitenkin äärimmäisen koville. Hänen haluttiin pyytävän julkisesti anteeksi väitteitään. 

"En halunnut provosoida näitä ihmisiä. Halusin vain selittää, että tälle "ihmeelle" on olemassa tieteellinen syy"

– En halunnut provosoida näitä ihmisiä. Halusin vain selittää, että kyseessä ei ole mikään ihme, vaan tälle "ihmeelle" on olemassa järkevä tieteellinen selitys.

TV-studion ulkopuolella odotti ihmisiä teräaseiden kanssa

TV-lähetyksen jälkeen Edamaruku sai huomata karun kohtalonsa. Hän oli suututtanut Intiassa väitteillään lopulta liian monta ihmistä.  

– Kun ohjelma loppui, studion ulkopuolella oli paljon ihmisiä odottamassa minua teräaseiden kanssa. He olivat vihaisia ja huusivat, että päästäkää hänet ulos, niin voimme hakata hänet. Se oli jotain, mitä en ollut koskaan ennen kokenut.

Edamaruku pääsi pakenemaan tv-studioilta lopulta autolla takaoven kautta. 

"Yhtenä iltana poliisi soitti minulle, että jos et pyydä anteeksi, rikon jalkasi ja kätesi. "

Ohjelman jälkeen Edamarukun tilanne alkoi kärjistyä entisestään. Miestä syytettiin jumalanpilkasta, hän alkoi saada tappouhkauksia ja häntä uhattiin vankilalla, ellei hän kertoisi julkista anteeksipyyntöä kirkolle.

– Yhtenä iltana poliisi soitti minulle, että jos et pyydä anteeksi, rikon jalkasi ja kätesi. 

Edamaruku ei voinut luottaa keneenkään. Hän tiesi, että hänen oli paettava maasta tai jotain kammottavaa saattaisi pian tapahtua. 

Lopulta Edamaruku päätti paeta tukalaa tilannetta Suomeen, jossa hänen ystävänsä, opetusneuvos Pekka Elo otti miehen vastaan. 

Mies ei päässyt tapaamaan sairasta äitiään

Edamaruku on saanut elää viimeiset seitsemän vuotta kaikin puolin rauhallista elämää. Mies nauttii Suomesta ja ennen kaikkea siitä, että häntä ei Helsingissä tunnisteta.

Edamaruku myöntää, että seitsemän vuoden takaiset tapahtumat palaavat hänen mieleensä aika-ajoin.

"Olin yhteyksissä kirkkoon muutama vuosi sitten ja kerroin, että minulla olisi henkilökohtainen pyyntö. Äitini on kuolemaisillaan ja haluaisin päästä tapaamaan häntä."

– Olin yhteyksissä kirkkoon muutama vuosi sitten ja kerroin, että minulla olisi henkilökohtainen pyyntö. Äitini on kuolemaisillaan ja haluaisin päästä tapaamaan häntä.

Edamaruku toivoi kirkolta saavansa viisi päivää, jonka aikana hän kerkeäisi tapaamaan sairaan äidinsä ilman seuraamuksia.

Kirkon vastaus ei kuitenkaan sellainen, mitä hän toivoi.

– He vastasivat, että tottakai asiat ovat järjestettävissä. Mutta sillä ehdolla, että pyytäisin heiltä anteeksi. Minä en heiltä pyydä anteeksi.

Kun tapaamista ei onnistuttu järjestämään, Edamaruku joutui jättämään äidillensä hyvästit lopulta Skypen välityksellä. Tapahtumien muisteleminen saa miehen kyynelehtimään.

– Äiti oli minulle se kaikkein läheisin ihminen, Edamaruku kertoo.

"Äiti oli minulle se kaikkein läheisin ihminen"

Edamaruku uskoo, että Intiaan hän ei tule jalallaan enää koskaan astumaan.

Vaikka Intian talous nousee ja maa kehttyy vuosi vuodelta, on maassa Edamarukun mukaan yhä enemmän myös suvaitsemattomuutta. Hänen kaltaisensa skeptikot ovat edelleen tulilinjalla maassa.

Moni hänen kolleengansa on tullut viime vuosina Mumbaissa ammutuksi. 

– He haluavat vain saada minut maahan ja rankaista, Edamaraku kertoo. 

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta miehen haastattelu kokonaisuudessaan!

Juttua muokattu 1.12.2019 kello 16.35: Korjattu Pekka Elon titteli. Hän oli opetusneuvos, ei professori.

Lue myös:

    Uusimmat