Irakilaiskaksosten hovioikeudenkäynti jatkuu Turussa – tänään kuullaan syytettyjä

Irakilaiskaksosten terrorismi- ja sotarikosoikeudenkäynti jatkuu tänään Turun hovioikeudessa syytettyjen kuulemisella. Syyttäjä vaatii 27-vuotiaille kaksosille elinkautista vankeutta osallisuudesta terroristijärjestö Isisin toteuttamaan joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Miehet tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015, ja tutkinta aloitettiin samana vuonna, kun useat Suomessa oleskelevat irakilaiset ottivat yhteyttä poliisiin. He kertoivat, että jompikumpi syytteessä olevista veljeksistä esiintyy Isisin propagandavideolla, jossa punabarettinen mies teloittaa Irakin armeijan sotilaita tai alokkaita.

Puolustuksen mukaan kertomukset johtuvat vastaanottokeskuksessa tapahtuneista ristiriidoista.

Käräjäoikeus vapautti kaksoset syytteistä

Toissa vuoden keväällä vapauttavan tuomion antaneen käräjäoikeuden mukaan jutussa jäi varteenotettava epäily siitä, olivatko kaksoset syyllistyneet rikoksiin. Näyttö jätti oikeuden mukaan avoimeksi sen vaihtoehdon, että kaksoset eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään.

Käräjäoikeus piti ongelmana muun muassa sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyymisti Irakista videoyhteydellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle. Se piti ongelmana myös sitä, ettei todistajien taustoja ja asiaan liittyviä kytkentöjä pystytty selvittämään kattavasti. Sama anonyymi todistelu jatkuu nyt myös hovioikeudessa.

Tänään oikeussalissa katsotaan muun muassa Isisin raakaa propagandamateriaalia joukkomurhasta, jonka jälkeen on tarkoitus kuulla syytettyjen omat näkemykset heidän syytteistään.

Lue myös:

    Uusimmat