Joukkomurhasyytteistä vapautettujen irakilaiskaksosten asianajaja: Toivottavasti äärimmäisen raskas oikeusprosessi päättyy tähän

3:45
MTV Uutiset Live on seurannut oikeudenkäyntiä.

Turun hovioikeus hylkäsi tänään kaikki syytteet, joiden mukaan Irakista Suomeen tulleet kaksosveljet olisivat osallistuneet Isisin joukkomurhaan Irakissa. Toisen veljeksen asianajaja kertoo olevansa tyytyväinen päätökseen.

Irakista Suomeen tulleita kaksosveljiä syytettiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja avunannoista niihin, surmaamalla tehdyistä törkeistä sotarikoksista ja avunannoista niihin sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Hovioikeus hylkäsi kaikki syyteet tänään.

– Tuomioistuimen lopputulos oli odotettu, koska hovioikeusvaiheessa kuultiin puolustuksen todistajia, jotka osaltaan tukivat päämiehemme syyttömyyttä. Käräjäoikeusvaiheessa tämä ei ollut mahdollista, asianajaja Kaarle Gummerus sanoo.

– Päämiehellemme oikeusprosessi on ollut äärimmäisen raskas etenkin siitä syystä, että prosessi on kestänyt erityisen pitkään, yli viisi vuotta. Viivytystä on tuonut oikeudenkäynnin hoitaminen kahden valtion, eli Suomen ja Irakin, alueella.

Gummerus kertoo lähettämässään tiedotteessa, että hänen mukaansa hovioikeus on arvioinut esitetyn näytön hyvin ja perusteellisesti, ja päätynyt oikeaan lopputulokseen. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että tuomioistuin on kiinnittänyt huomiota anonyymien todistajien ongelmallisuuteen. Gummeruksen mukaan syyksilukeminen erittäin vakavaan rikokseen ei voi perustua yksinomaan anonyymien todistajien kertomuksiin.

– Merkittäviltä osin hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut syytteiden hylkäämisen osalta. Päämiehemme toivoo, että asian käsittely päättyy tähän.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet keväällä 2017

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi keväällä 2017 syytteet, joiden mukaan Irakista Suomeen tulleet kaksosveljet olisivat osallistuneet äärijärjestö Isisin tekemään joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syyttäjät vaativat hovioikeudessa miehille elinkautista vankeusrangaistusta muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Kumpikin syytetyistä on kiistänyt osallisuutensa joukkomurhaan.

Miehet tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015. Tutkinta aloitettiin, kun useat Suomessa oleskelevat irakilaiset ottivat yhteyttä poliisiin. He kertoivat, että jompikumpi syytteessä olevista veljeksistä esiintyy Isisin propagandavideolla, jossa punabarettinen mies teloittaa Irakin armeijan sotilaita tai alokkaita. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja