Irakilaiset turvapaikanhakijat osoittavat Helsingissä mieltään jo kolmatta viikkoa putkeen – "Tämä on viimeinen hätähuutoni"

Irakilaiset turvapaikanhakijat osoittavat Helsingissä mieltään jo kolmatta viikkoa putkeen – MTV vieraili paikalla 2:08
MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen haastattelee Mustafa Falah al- Noaimia englanniksi.

Joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita osoittaa mieltään Maahanmuttovirastoa vastaan. Epätoivoiset mielenosoittajat vaativat muutosta brutaaleiksi koettuihin käytäntöihin.

Mielenosoittaja Mustafa Falah al-Noaimi on ollut yli 30 muun irakilaisen kanssa osoittamassa mieltään Maahanmuuttoviraston (Migri) toimintaa vastaan. Mielenilmaus jatkuu nyt kolmatta viikkoa.

– Olemme täällä, kunnes ääntämme on kuultu ja päätöksiä muutetaan. Tämä on viimeinen hätähuutoni.

Al-Noaimi ja muut mielenosoittajat vaativat saamiensa kielteisten turvapaikkapäätösten muuttamista. Lisäksi al-Noaimi kritisoi vuonna 2015 alkaneen prosessin pituutta.

– Vuosi tai kaksi voisi olla ok. Neljä vuotta on todella pitkä aika.

Leiri purettiin miltei alussa

Migrin toimintaa vastustavat mielenosoitukset alkoivat itsenäisyyspäivän aattona. Ensimmäisten päivien aikana poliisit kävivät purkamassa leirin ja ottivat mielenosoittajia kiinni.

– He sanoivat, ettei meillä ole oikeutta olla täällä.

Poliisit ottivat neljä mielenosoittajaa kiinni niskoittelusta. Al-Noaimin mukaan heille annettiin 100 euron suuruiset sakot. MTV Uutiset on nähnyt yhden sakkomääräyksen.

Tapahtuneen jälkeen mielenosoittajat saivat luvan leiriytymiselle. Al-Noaimi kertoo, että Migri on kuullut heidän vaatimuksensa ja ilmoittaa suhtautumisestaan niihin myöhemmin.

MTV Uutiset pyysi Migriltä kommenttia mielenilmauksesta. Migrin viestinnästä kerrotaan, ettei heillä ole mielenosoituksesta erityistä lausuttavaa.

– Työtämme viranomaisena saa tietysti kritisoida, viestinnästä kerrotaan.

Mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia

Tavalliset suomalaiset ovat al-Noaimin mukaan auttavaisia. Mielenosoittajia käydään tervehtimässä, ja heille tuodaan mun muassa kahvia ja leivonnaisia.

– Vähemmistö ihmisistä ei pidä meistä. 

Al-Noaimi kertoo, että viikoittain mielenosoitusta vastapäätä järjestetään vastamielenosoitus, jossa irakilaisille turvapaikanhakijoille huudellaan.

– He huutavat, ettei meitä haluta tänne tai että meidän on palattava kotiin. Emme reagoi siihen, koska ajattelemme, etteivät he näe isoa kuvaa. He eivät tiedä, että pakenemme vaarallisia olosuhteita.

Lue myös:

    Uusimmat