Mainos

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuslento Afganistaniin lähti matkaan – ainakin sata protestoi kentällä

Joukko ihmisiä on kokoontui tänään Pasilan poliisitalolle sekä Helsinki-Vantaan lentokentälle osoittamaan mieltään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuslentoja vastaan.

Tänään illalla kolmas palautuslento lähti Afganistanin Kabuliin. Lennolla palautettiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Helsingin Sanomien mukaan kyseessä on jo kolmas palautuslento Kabuliin sen jälkeen, kun Suomi ja Afganistan solmivat pakkopalautuksia käsittelevän sopimuksen viime lokakuussa.

Helsinki-Vantaalla paikan päällä olleen MTV:n toimittajan Leenastiina Simolan mukaan toiseen terminaaliin on kokoontunut yli 100 mielenosoittajaa. Kansanedustajista ovat mukana Emma Kari ja Ozan Yanar. 

Poliisi ei kommentoi

Suomessa palautuslennoista vastaa Helsingin poliisilaitos. Sieltä asiaa ei kuitenkaan kommentoida. Myöskään turvapaikkapäätöksiä tekevä maahanmuuttovirasto ei palautuslentoja kommentoi, vaan ohjaa kyselyt poliisille.

Seurakuntapastori Marjaana Toiviainen kertoo MTV Uutisille, että hän toimii kuusihenkisen afganistanilaisperheen sekä yhden miehen edustajana.

– He ovat eilen hakeneet turvapaikkaa uudelleen. Heillä on vahvat uudet todisteet, että heillä on perusteet turvapaikkaan. Heillä on taskussaan lappu, jossa sanotaan, ettei heitä saa Suomesta laillisesti käännyttää ennen kuin heidän tapauksensa on käsitelty.

Toiviaisen mukaan turvapaikkahakemuksen on jätetty eilen ja tänään heidät on päätetty käännyttää.

– En tiedä onko tässä välissä ollut maahanmuuttoviraston prosessia. Jos on ollut¸ niin se on ollut äärimmäisen nopea. Heillä ei ole ollut mitenkään mahdollista käsitellä näitä uusia todisteita näin lyhyessä ajassa.

Toiviaisen mukaan Pasilan poliisitalolla oli hetki sitten noin 50 ihmistä osoittamassa mieltään. Seuraavaksi he suuntaavat lentokentälle.

– Kyllähän tässä rupeaa toivo hiipumaan.

Vihreät vaativat käännytysten keskeyttämistä

Palautuslentoihin on ottanut kantaa myös vihreiden eduskuntaryhmä, joka vaatii käännytysten keskeyttämistä Afganistaniin maan heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Vihreät kirjoittaa tiedotteessaan, että lennolla olisi lapsiperheitä ja ilmeisesti myös raskauden loppuvaiheessa oleva nainen.

– Poliisi on hakenut pakkopalautettavia ihmisiä säilöönottokeskuksiin viimeisen viikon aikana, muun muassa myöhään iltaisin ja aikaisin aamulla sekä lapsia koulusta kesken koulupäivän. Tietojemme mukaan kaikille säilöönotetuille ei ole tarjottu tulkkausta, vihreät kirjoittaa tiedotteessaan.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan Suomi ei voi olla maa, joka käännyttää pakolla lapsia ja ilmeisesti raskaana olevan naisen hengenvaaraan.

– Suomi on oikeusvaltio, jonka on turvattava ihmisten ihmisarvoinen kohtelu kansainvälisten sopimustemme mukaisesti kaikissa tilanteissa. Nyt esille tulleet tiedot tavoista kerätä ihmisiä käännytettäviksi ovat kyseenalaisia ja näyttää siltä että ihmisten oikeussuoja ei ole toteutunut. Afganistanin turvallisuustilanne on hyvin heikko.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.