Mainos

Irak vaatii pakotteiden lopettamista

Ranskan, Venäjän ja Kiinan olisi Irakin mielestä pyrittävä Irakin vastaisten YK-pakotteiden lopettamiseen. Vaikutusvaltainen irakilaislehti Babel vakuutti tänään myös, ettei Irakilla ole joukkotuhoaseita.

Presidentti Saddam Husseinin pojan Udayn johtama Babel oli ainoa irakilaislehti, joka tänään kommentoi Irakin eilen YK:n pääsihteerille luovuttamaa kirjelmää. Muut viralliset lehdet lehdet julkaisivat kuitenkin kokonaisuudessaan Irakin 9-sivuisen kirjelmän YK:lle.

Irakin YK-suurlähettiläs Mohammed al-Douri luovutti kirjelmän ja sanoi Irakin hyväksyvän päätöslauselman 1441 ehdoitta. Mutta kirjelmässä tällaista lupausta ei itse asiassa esitetä. Irak lupaa vain "huolehtia kehnosisältöisestä päätöslauselmasta 1441".

Irak sanoo kirjelmässä myös päätöslauselmaa kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Kirjelmä ei myöskään luvata, että Irak esittää turvallisuusneuvoston vaatiman listan joukkotuhoaseista. Sekä kirjelmä että Babel vakuuttavat päinvastoin, että Irakilla ei ole joukkotuhoaseita - eikä näin ilmeisesti myöskään mitään listaa niistä.

Kiina liittyi tänään maihin, jotka ovat ilmoittaneet tyytyväisyytensä Irakin YK-suurlähettilään ilmoituksesta.

-Se oli oikea ja myönteinen päätös, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Kong Quan. Myös Irakin naapurimaat olivat tyytyväisiä päätöksestä. Saudi-Arabian sisäministeri Nayef bin Abdul Aziz vakuutti kriisin olleen "vain keväinen pilvi, joka häviää Irakin myöntymisen myötä".

Etujoukko saapuu maanantaina

YK:n asetarkastajien etujoukko saapuu Irakiin maanantaina. Ruotsalaisen Hans Blixin johtama parinkymmenen hengen ryhmä matkustaa Irakiin Kyproksen kautta. Blix tapaa myös Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin ennen lähtöään Irakiin, kertoi Ranskan ulkoministeriö tänään.

Ensimmäinen varsinainen tarkasturyhmä saapuu Irakiin 25. tätä kuuta. Ryhmää johtaa australialainen asiantuntija Bill Jolley.

Asetarkastajat jatkavat työtä, joka keskeytyi neljä vuotta sitten. Irak kieltäytyi silloin päästämästä takaisin maahan silloisia Unscom-asetarkastajia. Asetarkastus organisoitiin uudelleen, ja nykyisin asetarkastuselimen nimi on Unmovic.

Irakin kirjelmässä YK:lle ei luvata asetarkastajille vapaata pääsyä kaikkialle Irakissa, niin kuin YK vaati, vaan varoitetaan heitä:

-Irak tarkkailee heidän käyttäytymistään, pahaa tarkoittavien tarkastajien tavoitteita, heidän esiintymistään ja sitä, osoittavatko he kunnioitusta Irakia, sen riippumattomuutta ja turvallisuutta kohtaan, kirjelmässä todetaan.
Turvallisuusneuvoston viime viikon perjantaina hyväksymässä päätöslauselmassa 1441 vaadittiin Irakia ilmoittamaan viikon kuluessa, että se hyväksyy päätöslauselman. Lisäksi Irakin on viimeistään 8. joulukuuta annettava tiedot kemiallisista ja biologisista aseistaan samoin kuin ydinaseistaan ja ohjusjärjestelmistään.

Babel julisti tänään, että "pallo on YK:n ja turvallisuusneuvoston kenttäpuoliskolla".

-Veljesvaltioiden ja ystävällismielisten valtioiden on nyt painostettava turvallisuusneuvostoa lopettamaan pakotteet sen jälkeen kun kaikkien tuntema totuus - ettei Irakilla ole joukkotuhoaseita - vahvistetaan, Babel kirjoitti. YK julisti pakotteet voimaan 1990, kun irakilaisjoukot olivat miehittäneet Kuwaitin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.