Mainos

Irak torjuu teloitussyytökset

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvioi, että Irakin nykyhallinto jatkaa teloitetun ex-hallitsijansa Saddam Husseinin viitoittamalla tiellä. Irak on torjunut tiukasti Saddamin teloitukseen liittyvät arvostelut.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee Irakin pääministerin Nuri al-Malikin tylyä suhtautumista entisen diktaattorin Saddam Husseinin teloittamisen nostattamaan kansainväliseen arvosteluun.

Nykyhallinnon linja muistuttaa Saddam Husseinin ajan käytäntöä ihmisoikeusrikoksineen, sanoi järjestö lauantaina julkaisemassaan lausunnossa.

Pääministeri Nuri al-Maliki sanoi puolestaan, että Saddamin hirttäminen on Irakin sisäinen asia. Teloituksen arvostelemisen hän torjui "kapinamielialan lietsomisena ja räikeänä puuttumisena" Irakin sisäisiin asioihin.

Human Rights Watch totesi, että pääministerin lausunto muistuttaa suuresti Saddam Husseinin valtakauden tapaa torjua ulkomaailman arvostelu Irakin ihmisoikeusrikoksista.

Järjestö vetosi samalla Irakin johtajiin, jotta Saddamin kahden läheisen avustajan teloituksia ei pantaisi täytäntöön.Saddamin velipuoli Barzan al-Tikriti ja Irakin entinen päätuomari Awad al-Bander on hallituksen mukaan määrä teloittaa tällä viikolla.

Saddamin kansanmurhasyytteistä luovuttiin

Bagdadilainen tuomioistuin on luopunut syytteistä Irakin edesmennyttä diktaattoria Saddam Husseinia vastaan. Saddamia syytettiin yli 180 000 kurdin kansanmurhasta 1980-luvulla.

Kurdien joukkomurhasta on syytteessä myös kuusi muuta, joiden osalta oikeudenkäynti jatkuu normaalisti. Enimmäisrangaistus syytteistä on kuolemantuomio. Syytettyjen joukossa on muun muassa Kemikaali-Alina tunnettu Saddamin serkku.

Saddam teloitettiin joulukuun 30. päivänä aikaisemmassa oikeudenkäynnissä langetetun tuomion mukaisesti rikoksista ihmisyyttä vastaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.