Mainos

Irak hyväksyy YK:n päätöslauselman

YK:n asetarkastajat pääsevät Irakiin, kun maa hyväksyi YK:n päätöslauselman.

Irak hyväksyy YK:n päätöslauselman ilman ehtoja, kertoi Irakin YK-suurlähettiläs tänään.

Suurlähettiläs Mohamed Aldourin kerrottiin toimittaneen YK:n pääsihteerille tänään kirjeen, jossa Irak ilmoittaa hyväksyvänsä YK-lauselman ehdoitta.

Aiemmin päivällä Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush uhkasi jälleen Irakia iskuilla ellei Saddam hussein olisi taipunut YK:n asetar-kastusvaatimuksiin.

Muut maat varovaisia

The Land of Hope

Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin suhtautuvansa "varovaisen myönteisesti" Irakin ilmoitukseen. Yhdysvallat painotti, että irakilaisten on osoitettava yhteistyöhalukkuutensa todeksi myös "teoillaan".

Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan summasi Yhdysvaltain ulkopoliittisen johdon tuntemukset:
-Tätä on kuultu aikaisemminkin Saddam Husseinilta ja Irakin hallitukselta. Nyt me haluamme nähdä Saddam Husseinin tekoja. Taakka on edelleen hänen harteillaan. Se on hänen valintansa, McClellan sanoi.

Myös Britannia oli varovaisen toiveikas:
-Irakin on nyt ottanut ensimmäisen askeleen. Seuraavaksi Irakin tulee toimittaa tarkkoja ja täydellisiä tietoja biologisista, kemiallisista ja ydinaseistaan joulukuun 8. päivään mennessä, muistutti Britannian ulkoministeri Jack Straw.
-Ei ole kuitenkaan epäilystäkään siitä, että mikäli Irak ei toimi velvoitteidensa mukaisesti, se johtaa vakaviin seurauksiin. Ainoastaan uskottava voimalla uhkaaminen on saanut Irakin tulemaan tähän saakka, hän jatkoi.

Myös Venäjä toivotti Irakin hyväksynnän tervetulleeksi. Ulkoministeri Juri Fedotov lupasi myös, että mikäli Irak toimii velvoitteidensa mukaisesti, Venäjä ottaa YK:ssa esille Irakin kauppasaarron purkamisen. Kauppasaarto on ollut voimassa vuodesta 1990. Sen purkamisesta voidaan keskustella vasta sen jälkeen kun asetarkastajat ovat varmistaneet, että Irakilla ei enää ole hallussaan joukkotuhoaseita.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 13.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.