Mainos

Irak-asiantuntija ennakoi Fallujaan pitkää kaupunkisotaa: Se on sekä loukku että tulikoe

2:10

Irak-asiantuntija Hussein al-Taee CMI-rauhanvälitysinsituutista ennakoi, että Irakin armeija joutuu pitkään kaupunkisotaan Fallujassa.

Operaatio kaupungin valtaamiseksi takaisin ISIS:iltä alkoi toissayönä. Maajoukot ja ilmavoimat sekä Yhdysvaltain johtaman liittouman koneet ovat tulittaneet Fallujaa laidoilta.

–Tehokkaimmillaan maahyökkäyksen oletetaan kestävän kaksi vuorokautta. Sen jälkeen armeija menee itse kaupunkiin ja pyrkii avaamaan siviileille tien ulos. Sitten puhdistetaan Falluja ISIS:in taistelijoista katu ja kortteli kerrallaan.

Yhdysvallat on taistellut Fallujasta kahdesti, huonolla menestyksellä. Nyt toimijana on Irakin armeija kumppaneineen. Pääministeri Haider al-Abadi haluaa näyttää shiaoppositiolle pystyvänsä johonkin, mutta taisteluun on värvätty myös sunnitaistelijoita poliittisen ja uskonnollisen tasapainon vuoksi.

Tämä kolmas Fallujan operaatio onkin sekä pääministerin että Irakin armeijan tulikoe.

– Falluja määrittää paljon tulevaisuutta ja sitä, kuinka vahva pääministeristä on tullut - tai vaihtoehtoisesti heikko. Koska Falluja on poliittisesti niin tärkeä, siihen isketään mahdollisimman kovaa. Helppoa se ei tule olemaan, al-Taee sanoo.

–ISIS on ansoittanut kaupunkia ja linnoittanut sitä kahden hallintavuotensa aikana hyvin. Falluja on erittäin monimutkainen paikka ja taistelun odotetaan jatkuvan kaupunkisotana hyvin pitkään.

ISIS menettää alueita

ISIS on amerikkalaisarvion mukaan menettänyt valtaamistaan alueista Irakissa noin puolet. Husseinin mukaan ISIS:in kitkeminen ei yksin ratkaise Irakin ongelmia.

– Kaikki tekijät, jotka johtivat ISIS:in nousuun, ovat yhä kentällä. Tyhjiö on edelleen olemassa ja tilalle voi tulla toinen ääriliike tai terroristiorganisaatio. Nyt ISIS:in vastaisessa taisteluissa mukana olevat ryhmät haluavat todennäköisesti taata myös itselleen paremmat mahdollisuudet.

Al-Taeen mukaan Falluja todennäköisesti muuttaa ISIS:in taistelun luonteen.

– ISIS pyrkii yhä enemmän menemään maan alle ja olemaan vähemmän näkyvä. Se myös pyrkii iskemään alueille, jotka Irak on jo saanut takaisin tai jopa Bagdadiin.

Bagdadissa on ollut useita pommi-iskuja viime viikkoina ja niissä on kuollut ainakin 200 ihmistä.

Kohti Mosulia

ISIS:in hallussa on kuitenkin vielä Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul. Irak on sanonut, että se pyrkii Mosulin  valtaamiseen vielä tänä vuonna.

– Kaikki ISIS:in keinot, joita se käyttää puolustukseen Fallujass,  ovat esillä moninkertaisina Mosulissa: tarkka-ampujat, ihmiskilvet, ansat ja tienvarsipommit. Siitä tulee kaikkien taisteluiden äiti, irakilaissyntyinen asiantuntija al-Taee sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.