Intian seteliuudistuksessa kaikki meni pieleen – kaaos levinnyt myös ulkomaille

Intian hallituksen paljon ongelmia maan sisällä synnyttänyt seteliuudistus aiheuttaa harmaita hiuksia myös Nepalissa.

Nepalin pääministeri Pushpa Kamal Dahal on soittanut intialaiselle virkaveljelleen Narendra Modille selvittääkseen, kuinka nepalilaiset voivat vaihtaa rupiat, jotka ovat nyt käyttökelvottomia. Intia ja Nepal jakavat pitkän rajan, minkä takia nepalilaisille on hallussaan paljon naapurimaansa valuuttaa.

Intian hallitus ilmoitti yllättäen viime viikolla, että vanhat 500 ja 1000 rupian setelit korvataan osana korruption vastaista taistelua. Kyseiset setelit kattoivat noin 85 prosenttia maassa kierrossa olleista seteleistä.

Vanhat 500 ja 1 000 rupian setelit muuttuivat käyttökelvottomiksi heti ilmoituksen jälkeen. Ne voi kuitenkin vaihtaa uusiin vuoden loppuun asti.

Ilmoituksen jälkeen käteinen on ollut loppu Intiassa useista pankeista ja pankkiautomaatteja on hajonnut, kun intialaiset ovat vaihtaneet vanhoja seteleitä uusiin.

Uudistus on paikallismedian mukaan aiheuttanut paniikkia myös Nepalin rajakylissä. 

Automaatit joudutaan kalibroimaan uudelleen 

Intian opposition mukaan tarvittavia uusia seteleitä ei ole ollut riittävästi, mikä on pahentanut ilmoituksesta syntynyttä kaaosta. Oppositio on myös syyttänyt pääministeriä huijauksesta rahauudistuksessa. Opposition mukaan netissä kiersi kuvia uusista seteleistä Modin puoluetovereiden käsissä jo ennen kuin rahauudistuksesta kerrottiin.

Maan pankit pysyivät CNN:n mukaan auki viikonlopun yli, mutta silti vielä alkuviikosta jonot rahanvaihtoon olivat pitkiä, ja kiukku kansalaisten keskuudessa kasvoi. Maassa on myös syntynyt nujakoita ja jotkut suuttuneet kansalaiset ovat hajottaneet pankkiautomaattien näyttöjä.

Intiassa on arviolta 1,3 miljardia ihmistä ja vain noin 200000 pankkiautomaattia, joista on nyt karkean arvion mukaan yli puolet rikki, CNN kertoo.

Uudet 500 ja 2 000 rupian setelit ovat myös kapeampia ja lyhyempiä kuin muut setelit, minkä takia automaatit täytyy kalibroida uudestaan. Tämä vie CNN:n mukaan maanlaajuisesti aikaa muutaman viikon.

Viranomaiset sanoivat maanantaina, että ensimmäiset uudestaan kalibroidut automaatit antavat 500 ja 2000 rupian seteleitä muutaman päivän päästä. Siihen asti isoin seteli, jonka automaatista saa ulos on 100 rupiaa, mikä on noin 1,5 euroa.  

Apina kähvelsi setelinipun koruliikkeestä Intiassa 1:31

Lue myös:

    Uusimmat