Mainos

Intian massiivinen verouudistus aiheuttaa harmaita hiuksia kansalaisille ja yrityksille – yksi osavaltio kieltäytynyt kokonaan

Intia on käynnistänyt historiansa suurimman verouudistuksen, jolla pääministeri Narendra Modin hallitus pyrkii kehittämään maan taloutta vahvemmaksi ja taistelemaan korruptiota ja byrokratiaa vastaan.

Palveluille ja tuotteille määrätty vero korvaa toistakymmentä muuta veroa, joita ovat kantaneet sekä keskushallinto että jättivaltion 29 osavaltiota. Pyrkimys on luoda 1,3 miljardin asukkaan maahan yhtenäiset sisämarkkinat.

Yritykset ja kansalaiset ovat kuitenkin varuillaan, koska verosäännöissä on epäselvyyksiä. Uudessa verossa piti alunperin olla vain yksi kanta, mutta siihen tuli lopulta neljä eri tasoa, viidestä prosentista 28:aan. Säännöt ja ohjeistukset täyttävät 200 sivua paksun kirjan ja viimeisiä muutoksia niihin tehtiin vain päivää ennen uusien sääntöjen astumista voimaan.

Tekstiilikauppiaat lakkoilivat ennen veron voimaantuloa, ja monet yritykset ovat epävarmoja siitä, mitä heidän pitäisi kerätä asiakkailtaan. Veroilmoitukset pitäisi lisäksi tehdä tietokoneilla, joita kaikilla yrityksillä ei edes ole käytössään. Kansan keskuudessa puolestaan epäillään, että verouudistus johtaa hintojen nousuun.

Verouudistusta on valmisteltu jo vuodesta 2006 ja ekonomistien mukaan se on ollut tarpeen jo pitkään. On kuitenkin odotettavissa, että ainakin alkuvaiheessa uudistuksella on pikemmin talouskasvua hidastava kuin vauhdittava vaikutus.

– Tulevista kuukausista tulee epävarmuuden jakso, jolloin yritykset eivät investoi, varoittaa pankkijätti Credit Suissen Neelkanth Mishra.

Hallitus valaa kuitenkin uskoa uudistukseensa.

– Vanha Intia oli taloudellisesti hajanainen. Uusi Intia luo yhden veron, yhden markkinan uudelle kansakunnalle, julisti valtiovarainministeri Arun Jaitley.

Kiistanalaisuudesta kertoo kuitenkin sekin, että Pohjois-Intiassa sijaitseva Jammun ja Kashmirin osavaltio on kieltäytynyt liittymästä uuteen verojärjestelmään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.