Insuliinilla potilaan murhannut hoitaja piti lähipiiriään pelon vallassa: "Jos Katariinalle sanoi vastaan, hän muisti sen varmasti ja kosti"

10:29
Näin insuliinilla murhannut sairaanhoitaja jäi kiinni vuonna 2007: Katso Rikospaikan koko juttu aiheesta

Kesällä 2007 poliisi alkoi tutkia Tampereella vauvan murhan yritystä, joka johti vielä laajemman rikosvyyhdin jäljille. Poliisille paljastui, että sairaanhoitajana työskennellyt nainen oli murhannut ja yrittänyt murhata vanhuksia. Kaikissa teoissa hoitaja käytti insuliinia.

Tutkinnan aikana poliisi selvitti naisen yhteyttä yli kymmenen vanhuksen kuolemaan. Lopulta hoitajaa syytettiin oikeudessa kahdesta murhasta, vauvan murhan yrityksestä ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä, jotka oli tehty lääkkeillä.

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi Katariina Lönnqvistin elinkautiseen vankeuteen vauvan murhan yrityksestä ja yhden vanhuksen murhasta. Syytteet toisesta murhasta ja törkeistä pahoinpitelyistä hylättiin.

Hoitaja valitti tuomiosta hoviin, mutta hovioikeus piti tuomion voimassa. Nainen kuoli sellissään Turun vankilassa vain muutama päivä hovioikeuden tuomion jälkeen maaliskuussa 2010.

Pelottava narsisti

Tutkinnan aikana poliisi käytti paljon luonnetodistelua, kun se selvitti naisen taustoja.

– Hänellä ei ollut yhtään sietokykyä, jos potilas oli vaikeasti hoidettava tai sekava. Hän kävi käsiksi potilaisiin hyvin nopeasti ja retuutti suihkuun niin, että tuli mustelmia, jutun tutkinnanjohtajana toiminut, nyt jo eläköitynyt rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Poliisi kuuli hoitajan työkavereiden lisäksi myös tämän läheisiä ja tuttavia, jotka kuvailivat naista kovin sanoin.

– Lähipiiri oli hyvin peloissaan. He kertoivat, että jos Katariinalle jotain sanoi vastaan, niin hän muisti sen varmasti ja kosti mahdollisimman nopeasti ja raa'asti.

Naisella ei ollut ennen murhajuttua aiempaa merkittävää rikostaustaa. 

Poliisikuulusteluissa hoitaja ei näyttänyt minkäänlaisia tunteita ja hän kiisti kaiken. Mielentilatutkimuksessa naisella todettiin narsistinen persoonallisuushäiriö.

– Hän käyttäytyi hyvin kylmäkiskoisesti, hän ei katunut mitään tai ollut empaattinen. Hän ei voinut osoittaa empatiaa kuin omaa lastaan kohtaan, vaikka hän sai syytteen myös oman lapsensa pahoinpitelystä, Tuominen kertoo.

Katso Rikospaikan koko juttu insuliinimurhaajasta jutun yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja