Instagramiin venäläistä valtionmediaa koskeva käytäntö – näin valheellisen tiedon levittämistä yritetään ehkäistä

Tällainen on ollut kyberiskujen rooli Ukrainan sodassa - Venäjä ei ole toiminut maineensa mukaisesti 1:02
Videolla: Tällainen on ollut kyberiskujen rooli Ukrainan sodassa.

Instagramin tarinoihin ja syötteeseen tulee jatkossa varoituksia venäläisen valtionmedian sisällöstä, kertovat Business Insider ja Bloomberg.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Instagram kertoi tiistaina ryhtyvänsä toimiin Ukrainassa ja Venäjällä asuvien ihmisten suojelemiseksi sekä valheellisen informaation levittämisen ehkäisemiseksi. Yhtiö aikoo ruveta merkitsemään varoituksella julkaisut, jotka on tehnyt Venäjän valtion omistuksessa oleva media.

Venäläisen valtionmedian julkaisut tullaan myös tarkoituksella sijoittamaan muiden julkaisujen joukossa alemmas ja niiden löytämisestä tehdään maailmanlaajuisesti vaikeampaa. 

Käyttäjälle tulee varoitusteksti

Kun Instagramin käyttäjä haluaa julkaista tarinoissa venäläisen valtionmedian sivulle ohjaavan linkin, ohjautuu tuo julkaisu alemmas tarinoiden virrassa. Lisäksi näihin julkaisuihin tulee merkintä siitä, että ne johtavat venäläisen valtionmedian sivulle. Vastaavanlaiset syötteessä olevat julkaisut eivät saa myöskään niin näkyvää paikkaa.

Muutokset koskevat myös sitä, jos käyttäjä yrittää jakaa eteenpäin venäläisen valtionmedian sisältöä tarinat-osiossa. Silloin käyttäjä saa ilmoituksen, jossa kerrotaan Instagramin uskovan, että julkaisun luonut tili saattaa olla osittain tai kokonaan Venäjän hallinnon kontrollin alainen.

Sen jälkeen käyttäjälle tarjotaan vaihtoehtoja: hän voi tutustua aiheeseen tarkemmin, palata takaisin tai jatkaa jatkamaan sisällön. Mikäli sisällön päätyy jakamaan, se sijoittuu alemmas tarinat-virrassa. Lisäksi näihin julkaisuihin tulee ilmoitus, että niissä oleva linkki johtaa Venäjän valtion omistaman median nettisivulle.

Venäjän valtion omistamien tilien julkaisuja ei myöskään suositella Tutki- tai Kelat -osiossa ja näiden tilien löytämisestä tehdään hankalampaa Hae-osiossa.

Näin teet Instagramiin tarinan. Juttu jatkuu videon alla.

Näin teet Instagram Storyn 2:07
Koostimme aloittelijalle sopivan oppaan, joka neuvoo, miten julkaiset Instagram Storyn eli tarinan.

Muitakin muutoksia

Instagram on myös ilmoittanut piilottavansa joidenkin Ukrainassa ja Venäjällä olevien yksityistä käyttäjätiliä pitävien ihmisten listat niistä henkilöistä, joita he seuraavat tai joiden seuraajiin he kuuluvat. Näin halutaan pitää Venäjällä ja Ukrainassa olevat käyttäjät paremmin turvassa. 

Intagram aikoo myös Ukrainan ja Venäjän osalta korostaa ”Oma toimintasi”-osiota, jossa ihmisten on mahdollista poistaa Instagramissa julkaisemaansa sisältöä ja esimerkiksi vanhoja tykkäyksiä ja kommentteja. Samoin korostetaan myös Lataa tietosi -osiota, jossa ihmisten on mahdollista saada kopiot heitä koskevasta Instagram-datasta. 

Aiemmin tapahtunutta

Instagramin emoyhtiö on Meta, samoin kuin muun muassa Facebookin ja WhatsAppin. Meta oli jo aiemmin vähentävänsä Venäjän valtionmedioiden päivitysten näkyvyyttä Facebookissa. Meta on myös estänyt venäläisiä valtionmedioita mainostamasta palveluissaan.

Instagram toimii edelleen Venäjällä, mutta esimerkiksi Facebook on maassa blokattu kokonaan. Viime viikolla Venäjällä astui myös voimaan niin sanottu "valeuutislaki", jonka seurauksena kansainväliset mediayhtiöt ovat panneet toimintaansa maassa jäihin.

Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta.

Moni suomalaisyritys boikotoi venäläistuotteita.

Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita 2:00
Suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita. Aiheesta lisää videolla.

Lue myös:

    Uusimmat