Influenssa jyllää parhaillaan: Auttaisiko vaikka tuplarokotus?

Vaikka influenssarokote on ollut samanlainen jo kolme vuotta, on riskiryhmäläisten tärkeää ottaa se joka vuosi. Myös sillä, mihin aikaan vuodesta rokotteen ottaa, voi olla merkitystä.

Riskiryhmäläisillä on suurempi vaara sairastua influenssan vakaviin muotoihin kuin perusterveillä ihmisillä. Vaikka nyt käytössä olevan influenssarokotteen viruskannat ovat pysyneet samoina kolme vuotta, ei sen teho säily seuraavaan influenssa-aaltoon saakka. Varsinkin riskiryhmäläisten täytyy uusia rokotus vuosittain.

– Rokotteen antama immuniteetti häviää suhteellisen nopeasti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkunen.

THL:n mukaan kausi-influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran, mutta sen voimakkuus vaihtelee vuoden sisälläkin.

Yleensä influenssakausi alkaa ennen joulua, viimeistään tammikuussa. Tänä vuonna epidemiapiikki tuli vasta helmikuun puolessa välissä.

– Rokotuksesta voi siis olla aikaa jo useita kuukausia. Sen antama suoja voi olla erilainen niillä ihmisillä, jotka ovat ottaneet rokotuksen syksyllä tai nyt alkuvuonna. Tutkimukset osoittavat, että immuniteetti heikkenee suhteellisen nopeasti, Julkunen sanoo.

Tuplarokotus vahvistamaan immuniteettia?

Taktikointi rokotteen ajankohdalla on kuitenkin hankalaa, sillä influenssaepidemian ajankohtaa on hyvin vaikea ennustaa. Rokote kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, mielellään marras-joulukuussa.

– Yleensä ei tiedetä, milloin epidemia lähtee liikkeelle. Rokote kannattaa ottaa heti, kun rokotetta aletaan Suomessa tarjota. Näin saadaan paras mahdollinen suoja aikaisinkin alkavaan epidemiaan.

Liian myöhään, taudin jo jyllätessä täydellä voimalla, otetuilla rokotuksilla ei välttämättä ole enää vaikutusta.

Rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee pari viikkoa, eli jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei enää ennätä estää sairastumista.

THL:n mukaan influenssaepidemian aikanakaan rokottamisesta ei kuitenkaan ole haittaa. Julkusen mukaan haittaa ei ole todettu olevan myöskään tuplarokottamisesta.

– Jos terveyskeskuksissa on saatavilla rokotteita, voisi sellaisen teoreettisesti vielä ottaakin. Tästä ei pitäisi olla mitään haittaa, sillä rokotteen virus ei ole elävä eikä siinä ole tehosteaineita. Käytännössä uusintarokotuksen saaminen ei ehkä onnistu, sillä ilmaisrokotteita on varattu vain yksi kutakin riskiryhmäläistä kohden, Julkunen muistuttaa.

Nyt menossa perusinfluenssakausi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Ilkka Julkusen mukaan nyt jylläävän influenssan vakavuus on samanlainen kuin kausi-influenssojen yleensä.

Mistään supertaudista ei siis ole kyse, mutta influenssaa potevia vaikuttaisi olevan viime vuotta enemmän.

– Mitään tarkkoja tietoja ei vielä ole, mutta siinä tilanteessa, kun sairastavuus väestössä on suurempaa eli tautitapauksia on enemmän, silloin sairaala- ja tehohoitoon johtavia sairastumisia on enemmän.

Julkunen muistuttaa, että myös rokotuksen saaneilla yksilölliset erot ovat suuria. Näin ollen esimerkiksi iäkkäät ihmiset voivat sairastua rokotteesta huolimatta, sillä huono yleiskunto voi jättää immuunivasteen huonoksi.

Rokotetilanteesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat