Mainos

Influenssarokote menee ensi vuonna vaihtoon - miksi?

Tänä talvena käytössä olevan influenssarokotteen teho on jäänyt odotuksista. Rokotettuja ihmisiä on sairastunut influenssaan kaikissa ikäryhmissä, kertooTurun Sanomat.

Yksi syy rokotteen heikentyneeseen tehoon on tämän hetken tilanteeseen nähden vanhentunut viruskanta. Nykyisessä influenssarokotteessa käytetty H3-viruskanta on kolme vuotta vanhaa.

– Maailman terveysjärjestö organisoi kaksi kertaa vuodessa kokouksen, jossa influenssa-asiantuntijat käyvät läpi maailmalta kertyneitä virustietoja. Maailmalta kerättyjen viruskantojen ominaisuuksia tutkitaan ja virusten rakenne selvitetään. Näiden perustella valikoidaan se suositeltava viruskanta uuteen rokotteeseen, kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Prosessi käydään läpi joka vuosi kaksi kertaa. Helmikuussa valitaan viruskannat pohjoisen pallonpuoliskon rokotetta ajatellen, alkusyksystä eteläisen pallonpuoliskon.

– WHO katsoo, että sellaiset yleiset viruskannat, jotka ovat kiertäneet laajasti maailmalla, pitäisi ottaa mukaan uuteen rokotteeseen.

H3-virus muuttuu nopeasti

Julkunen kertoo, että nykyinen H3-viruskanta on kolme vuotta vanhaa, eikä sitä ole ollut mahdollista vaihtaa aikaisemmin.

– Nykyisessä rokotteessa oleva H3N2-viruskanta oli siinä jo kolme vuotta sitten, sillä sikainfluenssapandemian aikaan näitä infektioita oli suhteellisen vähän. Maailmalla ei siis ole ollut erityistä epideemistä kantaa, jolloin ei ole ollut perusteltua eikä myöskään mahdollista vaihtaa sitä, Julkunen sanoo.

– Joillain viruskannoilla kolme vuotta on ihan normaali aika, mutta H3-viruksen suhteen muutokset ovat nopeampia ja rokotteen viruskantaa joudutaan muuttamaan tiheämpään tahtiin.

Tehosteaineita ei rokotteessa ole

Päätös rokoteviruksista täytyisi tapahtua noin kuusi kuukautta ennen rokotteen käyttöönottoa, jotta rokotefirmoilla olisi riittävästi aikaa analysoida ja kehittää rokote.

Julkusen mukaan ensi talven rokotteeseen vaihdetaan uudet H3- ja B-viruskannat.

Tavallisessa kausi-influenssarokotteessa on kolmea eri viruskantaa. Tällä hetkellä käytössä olevassa rokotteessa on sikainfluenssaviruskanta H1N1, perinteisempi kausi-influenssaksi sanottu H3N2-tyyppinen A-viruskanta sekä influenssa B -viruskanta.

– Nämä viruskannat on tuotettu ja puhdistettu sekä niiden infektiivisyys on myös hävitetty. Ne eivät siis ole tautia aiheuttavia. Mitään tehosteaineita kausi-influenssarokotteessa ei käytetä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.