Infektiosta suurentunut riski sairastua – helikobakteerin häätäminen pienentää mahasyövän uhkaa

Helikobakteeri-infektio liittyi suurentuneeseen riskiin sairastua mahasyöpään, mutta häätölääkityksen jälkeen riski alkoi pienentyä.

Ruotsalaistutkijat ovat saaneet lisänäyttöä helikobakteerin ja mahasyövän yhteydestä. Häätämällä helikobakteeri lääkkeillä mahasyövän riski vähitellen pienenee ja lisäriski katoaa kokonaan, Gut-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimus perustuu vuosina 2005–2012 helikobakteerin häätölääkityksen saaneen 95 000 ruotsalaisen rekisteritietoihin.

Syöpäriski putosi terveiden tasolle viisi vuotta lääkityksestä

Helikobakteeri-infektio liittyi suurentuneeseen riskiin sairastua mahasyöpään, mutta häätölääkityksen jälkeen riski alkoi pienentyä. Riski oli kahdeksankertainen vielä 1–3 vuotta häätölääkityksestä, mutta se pieneni huomattavasti seuraavina vuosina ja putosi terveiden riskin tasolle viisi vuotta lääkityksestä.

Ruotsalaisten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että helikobakteerin häätäminen pienentää myös länsimaisten potilaiden riskiä sairastua mahasyöpään. Havainto on tervetullut, sillä länsimaita koskeva tutkimustieto on ollut tältä osin vähäistä.

Helikobakteeri on harvinaistunut länsimaissa hyvän hygienian ja antibioottien runsaan käytön seurauksena, mutta maailmanlaajuisesti katsottuna se on edelleen erittäin yleinen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

***


Lue myös:

    Uusimmat