Indonesian turmakoneen kaasuvipuja oli korjailtu useita kertoja ennen onnettomuutta – alustava tutkimus: Vivut eivät ehkä toimineet oikein

Indonesiassa viime kuussa mereen syöksyneen matkustajakoneen kaasuvivut ohjaamossa eivät ehkä toimineet oikein, kerrotaan onnettomuustutkijoiden alustavassa raportissa.

–  Vasen kaasuvipu liikkui liikaa taakse, eikä oikea liikkunut laisinkaan, vaan oli jumissa, sanoi tutkimusryhmään kuuluva Nurcahyo Utomo.

Vipuja oli korjattu useita kertoja jo ennen onnettomuutta. Tutkijat eivät kuitenkaan vielä pystyneet varmasti kertomaan, olivatko juuri vialliset vivut syynä onnettomuuteen.

Konetta aiemmin lentäneet lentäjät olivat kertoneet, että vivusto oli niin pahasti rikki, ettei sitä saatu enää kunnolla korjattua.

Tutkijat toivovat saavansa vielä lisävalaistusta turmaan, sillä muun muassa lentäjien keskusteluja nauhoittavaa turmakoneen mustaa laatikkoa etsitään edelleen merestä.

Yli neljännesvuosisadan ikäinen kone

Sriwijaya Air -lentoyhtiön Boeing 737–500 -matkustajakone syöksyi Jaavanmereen pian sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Jakartan lentokentältä. Koneessa oli 62 ihmistä, kaikki indonesialaisia. He kuolivat turmassa.

Onnettomuustutkijat ovat jo aikaisemmin kertoneet, etteivät lentäjät lähettäneet hätäkutsua ennen turmaa. Kone ei myöskään hajonnut ennen kuin se syöksyi mereen.

Lennon lähtöä Jakartasta siirrettiin huonon lentosään takia, mutta tutkijaryhmä ei maininnut, että säällä olisi ollut osuutta turmaan.

Turmakone oli 26 vuotta vanha, ja sitä olivat aikaisemmin käyttäneet amerikkalaiset lentoyhtiöt Continental Airlines ja United Airlines.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 12.27

Lue myös:

    Uusimmat