Uutta tietoa Uumajan turmakoneesta: menehtyneissä 7 miestä ja 2 naista, yhdellä Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus – asiantuntijat eivät usko moottorivikaan

MTV Uutiset tavoitti Uumajan lentoturman silminnäkijän 1:31

Paikallisen poliisin pitämässä tiedotustilaisuudessa poliisi vahvistaa Expressen -lehdelle Uumajan turmakoneessa olleen seitsemän miestä ja kaksi naista. Kaikki koneessa olleet menehtyivät. 

Poliisi on vahvistanut, että he olivat kaikki Ruotsin kansalaisia, mutta yhdellä oli lisäksi Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus.

Kaikkien uhrien henkilöllisyyksiä ei ole vielä saatu varmistettua, mutta kaikkien matkustajalistalla olleiden henkilöiden omaisiin on otettu yhteyttä. Poliisi uskoo varmistavansa kaikki henkilöllisyydet viikon loppuun mennessä.

Ruotsalaismedia: Samasta konemallista viisi raporttia koneviasta

Uumajassa sunnuntaina sattuneen maahansyöksyn tutkintaa vaikeuttaa osaltaan se, että lentokoneessa ei ollut niin kutsuttua mustaa laatikkoa, joka tallentaisi koneen tapahtumia.

Koneessa olleet yhdeksän laskuvarjohyppääjää kuolivat, kun heitä kuljettanut GippsAero GA8 Airvan -tyyppinen lentokone putosi joen saareen Uumajassa sunnuntaina iltapäivällä. Kone oli lähtenyt lentoon Uumajasta hieman aiemmin.

Svenska Dagbladet kertoo, että samasta konemallista on aikaisemmin raportoitu moottoriviasta viisi kertaa. Yhdessä tapauksessa kaksi ihmistä loukkantui koneen epätasaisessa laskeutumisessa. Raportin mukaan syyksi epäiltiin, että moottori hyytyi eikä siipi saanut tarpeeksi nostovoimaa. Siivessä oli myös jäätä.

Expressen haastattelemat asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että Uumajan tapaturmassa oli kyse moottoriviasta.

– Olen skeptinen siitä, koska he olisivat luultavasti hypänneet, jos kyseessä olisi moottorivika. Kaikki viittaa siihen, että se tapahtui hyvin nopeasti. On todennäköisempää, että joitain koneen osia on tippunut aikaisemmin, asiantuntija Jan Ohlsson kertoi Expressenille.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Aikaisemmin Ruotsin onnettomuuskeskus kertoi, että koneesta oli irronnut siipi ennen turmaa. Poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessa, että kone ei ollut kokonainen putoamishetkellä, vaan siitä oli irronnut osia. 

Koneen kappaleet ovat viranomaisten mukaan pudonneet vaikeakulkuiseen maastoon, ja poliisi eristi laajan alueen etsintöjen ajaksi. Uumajan kautta kulkeva junaliikenne korvattiin etsintöjen ajaksi busseilla. Poliisi pyysi paikallisia asukkaita ilmoittamaan, jos löytävät maastosta turmakoneen osia.

Lue myös:

    Uusimmat