Mainos

Iltapäiväkerhon ohjaaja tutustui lapseen, otti tavaksi kahvitella pojan kotona ja käytti seksuaalisesti hyväksi – äiti aavisteli, että "jotain tapahtuu", mutta ilmoitti poliisille vasta vuosien päästä

0:54

Iltapäiväkerhon ohjaajana työskennellyt mies tutustui 2000-luvun alussa seitsenvuotiaaseen poikaan, ryhtyi pitämään tähän yhteyttä ja vuosia myöhemmin käytti lasta seksuaalisesti hyväksi. Asiaa puitiin oikeudessa vasta nyt, sillä lapsen äiti ei ollut aiemmin halunnut tehdä miehen ja lapsensa yhteydenpidosta rikosilmoitusta. Äiti itse tuomittiin saman lapsen hyväksikäytöstä toissavuonna.

Vaasan hovioikeus ratkaisi asian viime viikolla. Varsinainen rikos tapahtui jo vajaat 10 vuotta sitten, ja siihen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa vieläkin aiemmin, 2000-luvun alussa.

Tuolloin parikymppinen mies työskenteli ohjaajana iltapäiväkerhossa, jossa uhrilla oli tapana käydä koulupäiviensä päätteeksi. Lapsi oli 7-8-vuotias ja lievästi kehitysvammainen. 

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että kerhossa mies ja lapsi ystävystyivät ja alkoivat pitää yhteyttä. Yhteydenpito jatkui pitkään.

Syytteeseen johtaneet tapahtumat sattuivat Äänekoskella vuonna 2009. Oikeuden mukaan lähetteli 13-vuotiaaksi varttuneelle lapselle viestejä houkutellakseen tätä tapaamisiin. Houkuttimina toimivat karkit ja karkkiraha. Mies vetosi myös lapsen uskallukseen.

Noissa tapaamisissa mies kosketteli lasta seksuaalisesti.

Äiti oli aavistellut, että "jotain tapahtuu"

Asia tuli viranomaisten tietoon vasta vuosia myöhemmin, kun lapsen äiti löysi lapsensa puhelimesta miehen vuonna 2014 lähettämiä viestejä. Viestit olivat seksuaalissävytteisiä.

Hovioikeudessa kertomansa mukaan äiti oli itse aavistellut jo aiemmin, että lapsen ja miehen välillä "tapahtuu jotain". Hän kertoi tapaamisista, joissa mies oli tullut perheen kotiin. Ensin saatettiin kahvitella, minkä jälkeen lapsi ja mies menivät yhdessä lapsen huoneeseen.

Äiti ei kuitenkaan ollut halunnut tehdä asiasta rikosilmoitusta. Kertomansa mukaan hän oli pitänyt kaksikolle "vakavan puhuttelun, jonka jälkeen kaikki olivat itkeneet".

Käräjäoikeudessa äiti kertoi, että oli jättänyt alun perin asian sikseen, koska miehen kanssa oli sovittu, että yhteydenpito loppuisi. Kun lapsen puhelimesta kuitenkin löytyi myöhemmin vuonna 2014 lähetettyjä viestejä, hän päätti viedä asian poliisille.

Mies kiisti kaiken

Oikeudessa mies kiisti kaiken.

Hän vetosi puolustuksessaan muun muassa siihen, että uhri olisi oppinut "tarinan" tapahtuneesta terapiaistunnoissa, joissa hän oli käynyt asiaan liittyen. Hänen mukaansa lapsen äidinkään tarinaa ei olisi tullut uskoa, sillä tämä oli itse tuomittu samaisen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Äiti tuomittiin vuosina 2008-2013 tapahtuneesta lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 2016.

Miehen puolustus ei toiminut.

Ensin Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi, ettei miehen syyllisyydestä jäänyt varteenotettavaa epäilyä. Tuomion vahvisti Vaasan hovioikeus.

Miehen katsottiin syyllistyneen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuonna 2009.

Rangaistukseksi miehelle määrättiin neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Hän joutuu myös maksamaan uhrille 3500 euron korvauksen kärsimyksestä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja