Poliisi yritti hypnotisoida pankinjohtajan selvittäessään Ilpo Härmäläisen hämärää katoamista – katso ainutlaatuinen video

2:36
Katso poikkeuksellista videomateriaalia pankinjohtajan epäonnistuneesta hypnoositilanteesta yläpuolelta.

Turussa käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä vuosikausia vanhaa Ilpo Härmäläisen katoamista, jota syyttäjä pitää murhana. Samalla julkiseksi tuli poliisin esitutkintamateriaali. Mukana on ainutlaatuinen video, joka paljastaa, miten poliisi yritti hypnotisoida pankinjohtajan tapauksen tutkinnassa 1990-luvulla. Nainen kertoi tänä vuonna, että hypnoosi ei purrut.

Pankinjohtaja oli haettu hypnotisoitavaksi, sillä hänellä oli 3. elokuuta vuonna 1994 tapaaminen erään miehen kanssa. Tuota miestä syytetään nyt murhasta, jonka syyttäjä ja poliisi uskovat tapahtuneen myöhemmin samaisena päivänä Turun seudulla.

Kyse on lakimies Ilpo Härmäläisen katoamistapauksesta. Murhasta syytettyyn mieheen on viitattu julkisuudessa "mainosmiehenä".

Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994. Hän oli ennen katoamistaan kertonut vaimolleen lähtevänsä tapaamiseen mainosmiehen kanssa.

Syyttäjä uskoo, että mainosmies surmasi entisen liikekumppaninsa, eli Härmäläisen, ja hävitti ruumiin jonnekin Turun Airiston alueelle. Härmäläisen ruumista ei ole koskaan löydetty, ja sitä on etsitty alueelta vielä aivan viime viikkoina.

Murhasta syytetty, tätä nykyä 68-vuotias mies on kiistänyt rikoksen täysin.

Pankinjohtaja tapasi mainosmiehen

Kyse on siis vanhasta tapauksesta, jonka poliisitutkinta on avattu uudestaan vasta viime kesänä. Tapausta yritettiin selvittää poliisissa 1990-luvulla, mutta tuloksetta. Tuolloin asiaa tutkittiin ainakin tappo-rikosnimikkeellä.

Vuonna 1995 poliisi kuuli todistajana naista, joka oli työskennellyt pankinjohtajana eräässä Turun alueen pankissa. Naisella oli Härmäläisen katoamispäivänä työnsä puolesta tapaaminen nykyisin murhasta syytetyn miehen kanssa. Tapaaminen oli vain joitain tunteja ennen Härmäläisen katoamista.

Naisen ei luonnollisestikaan uskottu tai uskota liittyvän katoamiseen millään tavalla, mutta poliisi halusi aikoinaan mitä ilmeisimmin kuulla naista, jotta saisi lisätietoa mainosmiehen liikkeistä.

Elokuun 3. päivän pankkitapaamisen aiheena oli lainaneuvottelu kiinteistöön tai asuntoon liittyen. Palaveri oli sovittu aamupäiväkymmeneksi pankin tiloihin.

Sopimuksia ei solmittu. Pankinjohtajan mielestä miehen suunnitelmat olivat liian hatarat.

Tänä vuonna järjestetyissä uusissa kuulusteluissa nainen muisteli jälkikäteen, että miehellä olisi ollut ajatuksissa jonkinlainen rannikolla tai saaristossa ollut kohde. Miehellä ei naisen mukaan kuitenkaan ollut kertoa edes kohteen nimeä tai tarkkaa paikkaa.

Syyttäjän näkemys on ollut, että mainosmies olisi varannut epämääräisen lainaneuvotteluajan varmistaakseen surmapäivän alibia.

Tutkinnassa käytettiin poikkeuksellista keinoa

Oli syy mikä hyvänsä, poliisia tapaaminen kuitenkin kiinnosti niin, että alkuperäisessä, 1990-luvulla järjestetyssä poliisitutkinnassa todistajana kuultu pankinjohtaja päätettiin tavanomaisen puhelinhaastattelun lisäksi haastatella hypnoosissa.

Järjestely oli ja on edelleen täysin poikkeuksellinen.

Julkisuudessa on ollut esillä vain joitain – yleensä vakavia ja selvittämättömiä rikostapauksia – joissa osallisia on hypnotisoitu. Tällaisia ovat esimerkiksi Bodominjärven murhat sekä Jukka S. Lahden murhatutkinta, jossa hypnotisoitiin Anneli Auer.

Näissä tapauksissa hypnoosi ei tuonut läpimurtoa. Niin ei käynyt Ilpo Härmäläisenkään jutun kohdalla.

Pankinjohtaja muisteli tilannetta jälkeenpäin tänä syksynä järjestetyissä kuulusteluissa.

– Muistan tilanteesta sen, että minut yritettiin saada hypnoosiin ja minua kehotettiin menemään mielessäni mieleiseen paikkaan ja kuvittelin meneväni kesäpaikallemme.

– En muistanut sen paikan nimeä, mikä minulta pyydettiin muistamaan. Sen muistan siitä tilanteesta.

Nainen myös muistelee, että joutui aikoinaan kysymään jopa lupaa hypnoosiin pomoltaan, sillä oli olemassa huoli pankkisalaisuudesta. Lupa kuitenkin heltyi, kun pankissa kuultiin, mistä oli kysymys.

Hypnoositilanne kuvattiin videolle

Poliisin esitutkintamateriaalista ei käy ilmi, miksi nainen tarkalleen haluttiin hypnotisoida. Näin kuitenkin tehtiin ja tilaisuus tallennettiin videolle, joka on myös osa julkista esitutkintamateriaalia. Noin kaksituntisesta tallenteesta voi katsoa lyhyen pätkän artikkelin yllä olevalta videolta.

Videolla poliisin pestaama hypnotisoija yrittää saatella pankinjohtajaa hypnoosiin. Hän laittaa soimaan eteeristä, linnunlaulun säestämää syntetisaattorimusiikkia ja aloittaa suggestion:

– Tämä aika ja paikka, tämä meidänkin läsnäolomme tässä muuttuu sinulle täysin yhdentekeväksi. Toki tiedät, että täällä me kaikki olemme ja toki tiedät tämän huoneen ja muut, mutta tämä on sinulle täysin yhdentekevää. Vain kun minä puhun sinulle, se on tärkeää, mies puhuu pankinjohtajalle.

– Kahdeksan, yhdeksän kymmenen. Ja nyt voit levähtää hetken aivan rauhassa. Mikään ei voi häiritä lepoasi. Mikään tässä ympäristössä ei kiinnosta sinua, mies jatkaa.

Tallenteen myöhemmillä osilla, jotka eivät näy ylläolevalla videolla, naiselta yritetään kysellä tarkemmin siitä, miten pankkitapaaminen meni.

Hypnoosi on poliisin tutkintamenetelmänä todella harvinainen. Kuten yllä mainituissa pimeäksi jääneissä henkirikostapauksissakin, sen teho jäi tällä kertaa kyseenalaiseksi.

Pankinjohtaja kommentoi asiaa tänä vuonna järjestetyissä kuulusteluissa. Hän koki, ettei hypnoosi ollut purrut häneen.

– Muistan, että minua häiritsi aikoinaan hirveästi se, että minulle tarjottiin hypnoosia, eikä minulla ollut siinä oikein mitään annettavaa. Sanoisin, että en mennyt tilanteessa syvään hypnoosiin lainkaan.

Nainen kommentoi uusissa kuulusteluissa myös itse tapaamista pankissa 3. päivä elokuuta 1994.

– Siinä tapaamisessa oli jotain hämärää tai kummallista minun mielestäni. Ei siten, että hän olisi suurennellut asioita, mutta se, että hän ei palannut koskaan asiaan. Silloin kun hän tuli puheilleni hän puhui avoimesti, mutta hänellä oli vasta aivan hataria suunnitelmia (kiinteistöstä).

Syyttäjä on avannut epäiltyä motiivia

Lakimies Ilpo Härmäläisen murhajuttua puidaan oikeudessa tämän päivän jälkeen vielä neljällä eri kerralla tulevien viikkojen aikana. Viimeinen käsittelypäivä ajoittuu joulun pyhien alle. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Syyttäjä on tänään oikeudessa kertonut näkemyksistään, joiden mukaan murha tapahtui syytetyn omistamassa purjeveneessä. Syyttäjän mukaan teon motiivina oli se, että syytetty halusi välttää hänen tekemän talousrikoksen ilmitulon ja liiketoimintansa ajautumisen konkurssiin. Syytetty oli syyttäjän mukaan tekaissut Härmäläisen yrityksen nimissä laskuja.

Mies kuitenkin tuomittiin aikanaan talousrikoksesta ja yrityskin meni konkurssiin. Nyt syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. 

0:35
Näin syytetty peitteli kasvojaan oikeudenkäynnin alkaessa tänään Turussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja