Hovioikeus: "Mainosmiehelle" elinkautinen Ilpo Härmäläisen murhasta

Tuomio tuli: Mainosmies murhasi Ilpo Härmäläisen, jonka ruumis oli kateissa liki 30 vuotta 11:13
MTV Uutiset kertoi käräjäoikeuden langettamasta murhatuomiosta tuoreeltaan. Katso aiheesta yltä.

Turun hovioikeus antoi tuomionsa yli 30 vuotta vanhasta murhasta. Se katsoi käräjäoikeuden tapaan, että seitsemänkymppinen Lasse Erik Lehto syyllistyi murhaan.

Tapaus on ollut poikkeuksellinen. Juttu oli edennyt jo käräjäoikeuteen, kun tapaus sai dramaattisen käänteen maaliskuussa 2022. Härmäläisen kateissa ollut ruumis löydettiin merenpohjasta Turun Airistolta.

Rikostutkijoiden onneksi muoviin kääritty ruumis oli säilynyt hapettomassa merenpohjassa hyvin. Nopeasti todettiin, että miestä oli ammuttu kaksi kertaa, päähän ja selkään.

Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta 1:10
Sukeltajat kuvasivat etsinnät, joissa Ilpo Härmäläisen ruumis löytyi. Katso videolta harvinaista videomateriaalia operaatiosta.

Käräjäoikeus: Lehto halusi hiljentää Härmäläisen

Murhasyytteessä sekä oikeuden tuomiossa on lähdetty siitä, että Lehto vei Härmäläisen purjeveneellään Airistolle ja surmasi tämän kylmästi takaa päin ampumalla. Henkirikos on ajoitettu elokuun 3. päivään 1994.

Motiiviksi arvioitiin, että Lehdon tuntenut Härmäläinen oli tietoinen Lehdon tekemästä petoksesta, josta tämä myöhemmin myös tuomittiin.

Käräjätuomion mukaan Lehto pelkäsi, että Härmäläinen käräyttäisi hänet rikollisesta laskutusjärjestelystä, jonka tarkoituksena oli pelastaa hänen vaakalaudalla oleva mainostoimistoyrityksensä.

– Edellä lausutuin perustein Lehto on omaan yritykseensä ja - - factoring-laskuihin liittyvien taloudellisten epäselvyyksien vuoksi houkutellut Härmäläisen mukaansa omistamaansa purjeveneeseen ja surmannut tämän siellä ampumalla häntä pistoolimaisella ampuma-aseella selkään ja päähän, hovioikeuden tuomiossa katsottiin.

Käräjäoikeuden mukaan henkirikos oli tarkkaan ennalta suunniteltu.

Lue myös:

    Uusimmat