Poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti päättyy tänään: Lakimies Ilpo Härmäläisen tapauksessa kuullaan uusia todistajia

Murhasta syytetyn asianajaja kommentoi 27 vuotta vanhaa tapausta:"Jos Ilpo Härmäläinen on surmattu, se ei ole ainakaan päämieheni" 2:14
Näin Ilpo Härmäläisen murhasta syytetyn asianajaja kommentoi MTV Uutisille 27 vuotta vanhaa tapausta.

Poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti lähes 30 vuoden takaisista tapahtumista päättyy tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Oikeudessa kuullaan uusia todistajia sekä osapuolten loppulausunnot. Sen jälkeen käräjäoikeus jää pohtimaan ratkaisuaan.

68-vuotiasta miestä syytetään turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta elokuussa 1994. Härmäläisestä tehtiin viimeinen varma havainto 3. elokuuta puolenpäivän jälkeen, kun hän lähti kotoaan Eerikinkadulta Turun keskustassa.

Vaikka ruumista ei löydetty, Härmäläisen epäiltiin alun perinkin joutuneen henkirikoksen uhriksi. Tapausta tutkittiin tappona, mutta lopulta ketään ei asetettu syytteeseen. Viime vuonna keskusrikospoliisi (KRP) avasi jutun tutkinnan uudestaan ja epäilty mies otettiin kiinni elokuussa.

Syyte nousi murhasta. Koska väitetystä teosta on kulunut niin pitkä aika, kaikki lievemmät henkirikosnimikkeet olivat jo vanhentuneet.

"Teloitustyyppinen ja raukkamainen tekotapa"

Käräjäoikeudessa käsittely alkoi joulukuussa ja jutussa odotettiin jo tuomiota, kun tapahtui dramaattinen käänne: Härmäläisen ruumis löytyi merenpohjasta Turun Airiston alueelta.

Viime viikolla käsittelyä jatkettiin lisätutkinnan valmistuttua. KRP:n mukaan lakimies surmattiin ampumalla selkään ja päähän. Sen jälkeen hänen ruumiinsa käärittiin muovisäkkeihin ja upotettiin käyttämällä ankkuria painona.

Syyttäjä Niina Merivirran mukaan murhasta syytetty mies houkutteli lakimiehen purjeveneeseensä, ampui tämän ja upotti mereen.

– Tekotapa on ollut teloitustyyppinen ja raukkamainen. Uhria on ammuttu ensin selkään. Toinen laukauksista on todennäköisesti ollut niin sanottu lopetuslaukaus, jolla on varmistettu uhrin kuolema, Merivirta sanoi oikeudessa viime viikolla.

Tänään oikeudessa on määrä kuulla todistajana muun muassa KRP:n asetutkijaa sekä poliisikoiranohjaajaa, jonka ruumiskoira teki viime kuussa etsinnän purjeveneessä.

Löytyneitä luodinpalasia ei pystytty yhdistämään aseeseen

Syytettynä oleva mies toimi aikoinaan mainostoimistoyrittäjänä ja tunsi Härmäläisen. Syyttäjän mukaan mies murhasi lakimiehen, koska tämä aikoi kertoa poliisille laskutussopimusjärjestelystä, jossa tekaistiin laskuja ja jonka tarkoituksena oli pelastaa syytetyn mainostoimisto konkurssilta.

Syytetty kiistää syytteen täysin ja sanoo olleensa väitettynä tekoaikana Raisiossa. Miehen liikkeitä on pyritty selvittämään muun muassa senaikaisten kännykkämastojen paikannustiedoilla.

Syytetty omisti Härmäläisen katoamisen aikaan Colt-merkkisen revolverin. KRP:n lisätutkinnan mukaan ruumista saatiin talteen luodinkappaleita, mutta ne olivat sellaisessa kunnossa, ettei niitä pystytty yhdistämään mihinkään tiettyyn aseeseen.

Syytetyn ex-vaimo oli muistellut kuulusteluissa, että syytetyn käyttämästä purjeveneestä olisi kadonnut ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin Härmäläisen katoamisen kanssa. Viime viikolla oikeudessa ex-vaimo myönsi, ettei muista varmasti, milloin näin olisi tapahtunut. Hänen mukaansa syytetty olisi kuitenkin aikoinaan sanonut, että ankkuri oli varastettu.

Mies kiisti tämän jyrkästi ja sanoi, ettei heidän veneestään koskaan varastettu mitään.


Lue myös:

    Uusimmat