Ministeri Iloniemi ei usko Trumpin uhon laannuttavan Pohjois-Korean ydinuhkaa: ”Vastaavaa kielenkäyttöä kuultu viimeksi 1930-luvulla"

2:41

Ministeri Jaakko Iloniemi ei usko Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin käyttämän kovan kielen auttavan Pohjois-Korean ydinuhan torjumisessa.

– Ei ole näyttänyt tähän mennessä tehoavan, hän toteaa kysyttäessä puheen mahdollisia vaikutuksia.

Hän arvioi Trumpin puheen edustavan tämän omaa tyyliä, mutta olevan sen ääripäätä.

– Sellaista ei ole aikoihin nähty tai kuultu. Täytyy mennä 1930-luvulle saakka että päästään vastaavanlaiseen kielenkäyttöön. Se on tyylilajiltaan sellainen, että sitä vieroksutaan maailmassa, hän arvioi.

Hän pitää kahden ydinasevallan nokittelua vakavana asiana, vaikka katsookin ydinasekonfliktiin olevan pitkä matka. Edellytyksiä tilanteen merkittävälle muutokselle hän ei juuri näe, sillä kysymystä Pohjois-Korean ydinaseista on jo yli 20 vuotta yritetty vuoroin ratkaista heiluttamalla vuoroin porkkanaa, vuoroin keppiä.

– Kiinalla on vaikutusvaltaa Pohjois-Koreassa, ennen kaikkea koska Pohjois-Korea on hyvin riippuvainen Kiinasta taloudellisesti. Mutta haluaako Kiina käyttää täyttä vaikutusvaltaansa, sitä en todellakaan tiedä, hän toteaa kysyttäessä Kiinan roolia asian ratkaisemisessa.

Jutun alussa olevalla videolla Iloniemi arvioi, miten äärimmäisellä kielenkäytöllä voi olla vaikutuksia Trumpin uskottavuudelle, ja millaisia vaikutuksia kriisin kärjistymisellä ydinaseiden käyttöön olisi.

1:59
​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja