Ilona sai ensin oudon Snapchat-viestin, sitten löysi useita kuvillaan tehtyjä profiileja – "Hän oli luonut uudelleen minun elämäni"

6:54

Järkytys oli suuri, kun Ilonalle selvisi, että nuori venezuealalaistyttönä esiintyvä henkilö oli luonut useita valeprofiileja hänelle ja hänen ystävilleen ja perheelleen. Henkilö ei edes ymmärtänyt, että oli toiminut jotenkin väärin.

Identiteettivarkaudet ja salasanavuodot ovat jo arkea. Katso yllä oleva video!

Melkein neljä vuotta sitten Ilona, nyt 22, sai Snapchatissa tuntemattomalta henkilöltä englanninkielisen viestin. Ilonaa pyydetiin lähettämään kuva, jossa hän pitelisi lappua, jolle oli kirjoitettu joku sana espanjaksi. Nuoren naisen epäilykset heräsivät heti.

– Rupesin tivaamaan, että mistä on kysymys. Jostain syystä kaveri alkoi kertomaan tätä tarinaa minulle, Ilona kertoo MTV Digille.

Snapchatissa yhteyttä ottanut henkilö kertoi, että eräs hänen nettipelikaverinsa oli varastanut Ilonan kuvia ja tehnyt niillä useita eri feikkiprofiileja, muun muassa pelialustalle ja Facebookiin.

"Järkytyin aivan todella paljon"

Facebookista Ilona löysikin nopeasti profiilin, joka oli tehty jo vuonna 2010 ja jossa oli käytetty hänen sosiaalisessa mediassa ja silloin kirjoittamassaan blogissa julkaistuja kuvia.

Kun valeprofiili oli tehty, Ilona oli vasta seitsemännellä luokalla.

– Järkytyin aivan todella paljon. Siellä oli kuvia minusta, perheestäni ja kavereistani, ja heille kaikille oli tehty heidän nimiin feikkiprofiileja. Hän oli tavallaan uudelleen luonut minun elämäni käyttäen tekaistuja nimiä ja minun ja läheisteni kuvia, Ilona kertoo.

Henkilö oli kirjoittanut Ilonalta anastamiin kuviinsa pitkiä tekstejä, joissa kertoi englanniksi tai espanjaksi ”parhaista ystävistään” ja kertoi, mitä kaikkea he olivat päivän aikana tehneet kuvaan liittyen.

Yli parisataa Ilonan julkaisemaa kuvaa

Googlen käänteinen kuvahaku paljasti myös Ilonan kuvilla luodun Instagram-tilin sekä netin anonyymille kysymyspalstalle luodun tilin. Facebookissa ja Instagramissa nimissä esiintyi myös Ilona, vaikka alku- tai loppuosa nimestä oli jotain aivan muuta.

– Tilejä oli ainakin kolme. En voi tietenkään tietää, oliko tilejä vielä vaikka Twitterissä tai muissa palveluissa. Valokuviani oli käytetty ainakin yhteensä 250, Ilona sanoo.

"Hän selitti, että oli aivan rakastunut minuun"

Ilona otti heti yhteyttä tilin luoneeseen henkilöön Facebookissa. Tämä väitti olevansa venezuelalainen, Ilonan kanssa saman ikäinen tyttö.

– Hän selitti, että oli aivan rakastunut minuun ja haluaa minun elämän, koska minulla on niin upea perhe ja ihania kavereita, joiden kanssa teemme kaikkea kivaa yhdessä, Ilona kertoo.

– Yritin saada hänet ymmärtämään, että hänen täytyy poistaa kuvat. Hän ei kuitenkaan nähnyt, että olisi tehnyt asiassa mitään väärää, sillä olen itse laittanut kuvia nettiin.

Ilonan kuvat ja tiedot varastaneen henkilön mukaan kaikki hyödynsivät toisten ihmisten identiteettiä heidän pelaamassaan nettiroolipelissä. Hän pikemminkin ihmetteli, miksei Ilona ottanut kuvien varastamista kunnianosoituksena, sillä olihan hän valinnut juuri Ilonan tämän kauneuden takia.

– Mistä edes tiedän, oliko se tyyppi oikeasti minun ikäinen tyttö, vaikka väitti niin. Ihan hyvin hän olisi voinut olla joku 60-vuotias mies. Juttelin hänen kanssaan vain Facebookin välityksellä enkä edes tiedä minkä näköinen hän oikeasti oli, Ilona toteaa.

Profiilit poistuivat viikossa

Ilona ja hänen vanhempansa harkitsivat jo yhteydenottoa poliisiin. Profiilit kuitenkin poistuivat jo viikon kuluessa Facebookista ja Instagramista, kun Ilona ja hänen kaverinsa olivat käyneet ilmoittamassa ne ylläpidolle.

Pian tämän jälkeen Ilona huomasi jälleen, että ilmeisesti sama henkilö oli luonut uuden Facebook-profiilin, jossa käytti yhtä Ilonan kuvaa ja kuvaa jostakin muusta tytöstä. Se saattaa olla edelleen olemassa.

– Se jäi tavallaan pelottamaan, että mitä jos se kaveri ei olisi ikinä laittanut minulle viestiä ja paljastanut asiaa. Minusta olisi voinut olla tuollainen tekaistu profiili toisella puolella maapalloa vaikka kuinka kauan, Ilona pohtii.

– Ja se ehti olla siellä jo neljä vuotta. Oli aivan älytöntä nähdä, että joku toinen eli minun ottamien kuvieni kautta elämääni etunimelläni. En ollut ikinä ajatellut, että joku voisi käyttää kuviani hyväksi, kun olen tavallaan ihan "nobody" ihminen Suomesta.

"Kenen tahansa kuvat voidaan ottaa"

Ilona kertoo, että meni hetki ennen kuin hän uskalsi jakaa kuvia sosiaaliseen mediaan – erityisesti perheestään. Pian Ilona kuitenkin palasi takaisin päivittelemään normaalisti.

– Kenen tahansa kuvat voidaan ottaa, jos laittaa niitä Instagramiin tai Facebookiin. Se on nykyään niin normaalia. Jos sinulla ei ole IG:ta tai Facea tai kuvia itsestäsi, niin sitten ihmiset alkavat ihmettelemään, että onko sinua edes olemassa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja