Mielenterveysongelmainen äiti suunnitteli yksityiskohtaisen perhesurman Ilomantsissa – valmistautui polttamaan talon sammuttamalla palovaroittimet

0:42
Esitutkintamateriaalista selviää, että nainen oli tehnyt suhteellisen yksityiskohtaisen suunnitelman teon etenemisestä.

Ilomantsissa perheensä tappamista suunnitellut nainen oli alentuneesti syyntakeinen, ilmenee Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomiosta. Oikeus tuomitsi naisen vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Nainen ei kuitenkaan pääse vapaalle jalalle, koska hänet on määrätty tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Nainen oli harkinnut useita keinoja lapsensa ja miehensä tappamiseksi. Hän oli muun muassa laatinut vihkoon kahden sivun pituisen suunnitelman perheensä polttamisesta omakotitaloon.

Oikeuden mukaan nainen oli hankkinut netistä tietoa tulipalon etenemisnopeudesta sekä kaavaillut, että hankkii sytytysmateriaalia jättämällä pyykit pesemättä. Nainen oli myös suunnitellut, että jättää ikkunan auki tulipalon edistämiseksi, lukitsee ovet ja sulkee kaihtimet. Lisäksi nainen kaavaili siirtävänsä kissan romuhuoneeseen, jotta se ei herättäisi perhettä.

Osana suunnitelmaa nainen oli myös estänyt kodin palo- ja häkävaroittimia toimimasta ja oli ostanut helposti syttyvää nestettä.

Sosiaaliviranomaiset saivat tietää naisen aikeista ja puuttuivat tilanteeseen, mikä oli oikeuden mukaan ilmeisesti se syy, miksi rikokset jäivät toteutumatta.

Kuvitteli pilanneensa lapsen elämän

Nainen oli kärsinyt pitkään mielenterveysongelmista, joiden takia hän oli hoidossa myös perhesurmasuunnitelman laatimisen aikaan. Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan naisen todellisuudentaju oli masennuksen takia pettänyt niin, että hän näki perheensä surmaamisen ainoana vaihtoehtona.

Oikeuden piti ratkaista, oliko nainen syyntakeinen vai ei. Oikeudenkäynnin aikana naiselle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan nainen oli kokenut itsensä äitinä kelpaamattomaksi ja kuvitellut pilanneensa lapsensa elämän niin, että lapsen oli paras kuolla. Nainen oli myös ajatellut, ettei hänen miehensä selviäisi yksin, joten myös miehen kuolema oli välttämätön.

Todettiin vain alentuneesti syyntakeiseksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän mielentilatutkimuksen mukaan nainen oli teot tehdessään syyntakeeton eli ei ymmärtänyt tekojaan. Oikeus kuitenkin katsoi, että mielisairaudestaan huolimatta nainen ymmärsi tekonsa tosiasiallisen luonteen sekä sen, että se olisi oikeusjärjestyksen vastainen.

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että nainen oli pidemmän ajanjakson aikana harkinnut useita erilaisia surmaamistapoja sekä myös sitä vaihtoehtoa, ettei olisi tehnyt mitään. Näin ollen oikeus katsoi, että nainen kykeni hallitsemaan käyttäytymistään pitkäjänteisesti sekä harkitsemaan tekonsa seurauksia.

Oikeuden mukaan oli silti selvää, että naisen ainoa motiivi ja tarve rikosten tekemiseen johtui sairaudesta. Sen vuoksi oikeus katsoi, että naisen kyky säädellä käyttäytymistään oli sairauden takia merkittävästi heikentynyt, eli hän oli alentuneesti syyntakeinen.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja