"Poista palo- ja häkävaroittimien patterit" – Perhesurmaa valmistelleen äidin muistivihko paljastaa suunnitelman hyytävät yksityiskohdat: "Sitten nukuttais eikä ikinä enää herätä"

Perhesurmaa suunnitelleen äidin hyytävät muistiinpanot –"Nukuttais eikä ikinä herätä" 0:42

Miehensä ja alle kouluikäisen poikansa murhaa suunnitellut nainen oli tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman tekoaan varten, selviää poliisin esitutkintamateriaalista.

Pohjoiskarjalainen 34-vuotias nainen kärsi materiaalin perusteella mielenterveyden ongelmista, jolla on voinut olla vaikutusta naisen aikomuksille.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus katsoi tässä kuussa näytetyksi, että nainen valmisteli perheeseensä kohdistuvaa rikosta. Nainen määrättiin mielentilatutkimukseen, ja tuomio annetaan vasta sen valmistumisen jälkeen.

Valmisteli kuolettavaa tulipaloa

Nainen oli jo alkanut valmistella tekoa, esimerkikiksi poistamalla paristot palovaroittimista ja tekemällä häkävaroittimen toimintakyvyttömäksi. Hän oli myös ostanut ja kätkenyt kahden litran pullon tulipalon sytyttämiseen soveltuvaa nestettä.

Hän oli ottanut suunnitelmassa huomioon useita tulipalon sytyttämiseen ja ylläpitoon liittyviä asioita, pohtien myös tapoja, joilla estäisi naapureita huomaamasta paloa tai miestä heräämästä siihen ennen, kun palokaasut tainnuttaisivat tämän.

Pohti aviomiehen kolkkaamista puulelulla

Poliisin esitutkintamateriaalissa todisteina oli kuvankaappauksia "tyhmät jutut" -nimisestä vihkosta, jossa hän suunnitteli keinoja teon tekemiseen. Nainen muun muassa toivoi, että kaikki olisivat tajuttomia siinä vaiheessa, kun liekit tavoittaisivat heidät.

Nainen oli esimerkiksi varautunut käyttämään yhtä lapsen puuleluista astalona miehensä kolkkaamiseen tarvittaessa. Hän pohti myös, pitäisikö perheen kissa laittaa erilliseen huoneeseen, jotta se ei herättäisi miestä.

– Mieluummin sekin kuolisi kaasuihin kuin liekkeihin. Pitäisikö sekin kolkata, nainen pohti vihkossaan.

"Oltais viimeiset hetket yhdessä"

Vihkosta myös selviää, että nainen toivoi voivansa olla lapsen kanssa ennen lopun tuloa.

– Haluaisin ottaa [lapsen] viereeni, mutta parempi ettei herää. Ihan lopussa vois varmaan ottaa, varmaan menee tajuttomaksi ennen minua kun on niin pieni. Ottaisin sen viereeni ja silittäisin pikkuista, oltais viimeiset hetket yhdessä. Sitten nukuttais eikä ikinä enää herätä. Sitähän oon monesti illalla sanonut ja toivonut, nyt se viimein toteutuu.

– Nukutaan eikä ikinä herätä, niin meillä on hyvä olla. Hyvää yötä [pojan nimi]-rakkaani, nainen kirjoitti vihkoon.

Lue myös:

    Uusimmat