Iloisia uutisia saunakansalle! Saunomisesta paljastui jälleen uusia terveysvaikutuksia

Mitä useammin saunoo, sitä pienempi on aivoinfarktin riski.

Katso yllä olevalta videolta saunamajurin vinkit saunan lämmittämiseen.

Noin 15 vuoden kansainvälinen seurantatutkimus osoitti, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla on 61 prosenttia pienempi todennäköisyys saada aivoinfarkti kuin vain kerran viikossa saunovilla.

Tutkimuksessa merkittävää roolia näytteli Itä-Suomen yliopisto. Tutkimus julkaistiin Neurology-tiedelehdessä.

Tutkimukseen osallistui reilut 1600 suomalaista 53–74-vuotiasta henkilöä. Heidät jaettiin saunomistottumustensa perusteella kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunoviin, 2–3 kertaa viikossa saunoviin sekä 4–7 kertaa viikossa saunoviin.

Seurantatutkimus osoitti, että mitä useammin henkilö saunoi, sitä pienempi oli hänen aivoinfarktiriskinsä.

Jos koehenkilö tapasi saunoa 2–3 kertaa viikossa, hänen riskinsä aivoinfarktiin pienentyi 14 prosenttia verrattuna kerran viikossa saunoviin. Runsaasti, 4–7 kertaa viikossa saunovilla riski pienentyi jopa 61 prosenttia verrattaessa lauantaisaunojiin.

Yhteys runsaan saunomisen ja pienentyneen aivoinfarktiriskin välillä säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon tavanomaisimpia aivohalvauksen riskitekijöitä. Niitä ovat esimerkiksi ikä, sukupuoli, diabetes, painoindeksi, veren rasvahappokoostumus, alkoholinkäyttö, liikunta ja sosioekonominen asema.

Saunominen vähentää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin

Tutkijat ovat aiemmin huomanneet, että runsas saunominen vähentää merkittävästi myös sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden riskiä. Syyksi arvellaan saunomisesta aiheutuvaa verenpaineen alenemista, immuunijärjestelmän ja autonomisen hermoston aktivoitumista sekä sen parantavaa vaikutusta sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan.

Samainen tutkimusryhmä havaitsi äskettäin, että saunominen vaikuttaa lisäksi verisuonten joustavuuteen. Se saattaa puolestaan olla yhteydessä niin verenpaineeseen kuin sydämen toimintaan.

***

10:38

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja