”Ilmoitukset eivät ole käytössä” – THL kertoo, mistä Koronavilkkuun yllättäen ilmestyneessä iPhone-huomautuksessa on kyse

Oletko avannut Koronavilkku-sovellustasi viime aikoina iPhonella ja sait aloitusruudussa ”Ilmoitukset eivät ole käytössä” -huomautuksen?

Kyseinen huomautus on joissakin tapauksissa herättänyt käyttäjillä epäilyjä siitä, että altistumisilmoitukset olisivat kytkeytyneet jossain vaiheessa pois päältä, eivätkä olisi täten olleet käytössä.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo MTV Uutisille, että asian tiimoilta ei ole syytä huoleen. Yrttiahon mukaan ilmoitukset liittyvät Koronavilkun viimeisimpään päivitykseen iPhonessa.

Ennakointia tulevia päivityksiä varten

Yrttiaho kertoo, että Koronavilkkuun on tulossa iPhone-puhelimiin kevään aikana isompi päivitys, joka edellyttää sitä että sovellukselle annetaan lupa jättää ilmoituksia.

– Tähän mennessä koronavilkku on toiminut siten, että ilmoitukset ovat tulleet suoraan käyttöjärjestelmään. Isomman päivityksen myötä tulevat omat ilmoitukset käyttöön. Tämän vuoksi iPhone-puhelimissa on pyydetty viime viikosta alkaen antamaan lupa näille ilmoituksille, kommentoi Yrttiaho.

Tuoreimman iPhone-päivityksen jälkeen ruuduille tupsahtanut ilmoitus on Yrttiahon mukaan ennakointia Koronavilkun tulevia päivityksiä ajatellen. Ilmoitusten hyväksymistä tarvitaan käytännössä vasta sovelluksen tulevissa päivitysversioissa.

Yrttiahon mukaan Koronavilkku on antamastaan huomautuksesta huolimatta antanut kaiken aikaa ilmoitukset altistuksen havaittuaan.

Näin katsot Koronavilkku-sovelluksen tekemät altistumistarkistukset Android-puhelimesta 0:53
Näin katsot Koronavilkku-sovelluksen tekemät altistumistarkistukset Android-puhelimesta

– Vaikka koronavilkku tällä hetkellä pyytää sitä (altistumisilmoituksien hyväksymistä). Ja ilmoitus näyttää vähän huolestuttavaltakin ruudulla, niin silti sovellus on jatkuvasti pyrkinyt tunnistamaan kohtaamisia. Mikäli se on tunnistanut mahdollisen altistumisen, niin tällöin on tullut käyttöjärjestelmän kautta altistumisilmoitusviesti, kuten pitääkin, Yrttiaho selventää.

Yrttiaho pitää mahdollisena, että päivityksen myötä tullut ilmoitus voi aiheuttaa käyttäjissä väärinymmärryksiä siitä, että altistumisilmoituksia olisi saattanut jäädä tulematta. Ruudussa näkyvässä viestissä kun ei kerrota sitä, että kyseessä on ennakoiva toimenpide.

”Koronavilkku kannattaa joskus avata”

Yrttiaho kannustaa käyttäjiä silloin tällöin avaamaan koronavilkkusovelluksen kännyköistään, vaikka se toimiikin koko ajan taustalla.

– Siitä voi olla joskus hyötyä ja apua, että avaa sovelluksen. Tässä kohdassa jos on iPhone-käyttäjä, niin sovellus on päivittynyt. Ilmoitukset voi ottaa käyttöön ennakoivasti, niin seuraavien päivitysten aikana Koronavilkku jatkaa normaalia toimintaansa ja sieltä tulee käyttäjille sitten aikaisempaa selvemmät ja paremmat ilmoitukset, kun niiden aika on.

Lue myös:

    Uusimmat